Članak

Podijeljen materijal u vrijednosti od 889.000 KM nastradalim u poplavama

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica do sada je podijelilo materijal nastradalim u poplavama u vrijednosti od 889.604 KM, kazao je resorni ministar Adil Osmanović, prenosi bh. novinska

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica do sada je podijelilo materijal nastradalim u poplavama u vrijednosti od 889.604 KM, kazao je resorni ministar Adil Osmanović, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Nevladine organizacije s kojima smo koordinirali pomogli su nam, te su oni dali sredstva u iznosu od 343.000 KM. Robne rezerve dale su sredstva za sjeme i gorivo, koje je podijeljeno u Doboju, Vukosavlju, Odžaku, Bijeljini – naveo je Osmanović.

On je još jednom istakao da nakon poplava imamo novi val raseljenih, a da je većina smještena kod rodbine, jer su i kolektivni centri pred zatvaranjem.

- Radimo snimanje terena, a pokušavamo sa općinama platiti troškove smještaja, ali sve zavisi sada od sredstava Donatorske konfernecije i osnivanje Fonda za pomoć da bi se krenulo sa sanacijom – kazao je Osmanović.

Osmanović je podsjetio da je Vlada FBiH napravila paket zakona za pomoć i saniranje posljedica elementarne nepogode, kao i da je interventno dala 5 miliona KM 36 općina.

- Prioritet je da se ljudima obezbijedi krov nad glavom do zime – kazao je Osmanović.

#BiH