Članak

Obilježena godišnjica pogibije 12 pripadnika Prve podrinjske brigade

Ispred spomen-obilježja na Šipu podignutom u znak sjećanja na poginule pripadnike Prve podrinjske brigade, danas je obilježena 22. godišnjica pogibije 12 pripadnika te brigade tokom pokušaja deblokade

Ispred spomen-obilježja na Šipu podignutom u znak sjećanja na poginule pripadnike Prve podrinjske brigade, danas je obilježena 22. godišnjica pogibije 12 pripadnika te brigade tokom pokušaja deblokade opkoljenog Sarajeva, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Članovi porodica poginulih, saborci, predstavnici Kantona Sarajevo, Gradske uprave i općina Centar i Novi Grad te boračkih udruženja položili su cvijeće i učenjem Fatihe ili odnosno minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade.

31. jula 1992. godine u saradnji sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova pokušali su deblokirati opkoljeni grad, te preko Poljina i Vogošće spojiti ga sa slobodnom teritorijom u Goraždu.

Načlenik Općine Centar Dževad Bećirević položio je cvijeće, kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić i vijećnici Amel Mekić i Suvad Kerla.

Ratni komandant Prve podrinjske brigade i Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić kazao je da na ovom časnom i ponosnom historijskom mjestu treba čestitati svim patriotima koji su uzeli učešća u odbrani države BiH.

- Moramo preuzimati obaveze naspram porodica šehida i poginulih boraca, te svih onih koji su učestvovali u odbrani BiH i koji su podnijeli najveću žrtvu tokom odbrane naše države, zarad mira i perspektive naše djece i budućih generacija. Ne smijemo zaboraviti šta se dešavalo tokom proteklog rata na ovim prostorima kada je bilo časno braniti BiH, jer je zaborav protivnik branilaca BiH i časno ispisanih stranica naše historije te protivnik naše države – kazao je Ajnadžić, prenosi Patria.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovala je i Maida Prazina, supruga Asima Prazine, komandanta bataljona Prve podrinjske brigade.

- I nakon 22 godine od pogibije mog Asima bol je jednako prisutna i svakim danom je sve teže i teže u mom srcu. Znam da život ide dalje i mora se živjeti. Naš Denis je imao sedam godina kada mu je otac poginuo i sada imam svog unuka koji mi je najveća radost u životu. Meni ne može niko vratiti Asimovu ljubav i njegov život – kazala je Maida.

Delegacije su položile cvijeće i ispred obližnjeg spomen-obilježja na Šipu gdje su postavljene table sa imenima 57 poginulih pripadnika Armije RBiH i odali im dužnu počast.

#BiH