Članak

IFIMES: Erdoan će uvjerljivo trijumfovati na izborima 10. avgusta!

Erdogan je u protekloj deceniji osigurao bolju budućnost Turske, stabilizirao je, te vratio na regionalnu i svjetsku scenu. Dokazao je, da je lider novog doba Turske, kaže se u analizi instituta iz Lj

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) smatra da predsjednički izbori u Turskoj predstavljaju priliku za turske birače da izaberu između prošlosti i budućnosti, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

IFIMES je pripremio opširnu predizbornu analizu uoči predsjedničkih izbora u Republici Turskoj, koji će se održati 10. augusta 2014. godine.

- Redžep Tajip Erdogan je u protekloj deceniji osigurao bolju budućnost Turske, stabilizirao je, te vratio na regionalnu i svjetsku scenu. Dokazao je, da je lider novog doba Turske republike. Takva politika je stvorila je i protivnike, koji ne žele snažne i utjecajne Turske – navodi se u analizi.  

Analitičari smatraju, da će Erdogan uvjerljivo pobijediti na predsjedničkim izborima, većina smatra, da će pobijediti već u prvom krugu, navodi IFIMES. Na izborima će prvi put u historiji Turske sudjelovati tri kandidata, osim Erdoana tu je i Ekmeleddin İhsanoğlu te Selahattin Demirtaş. Dva su konzervativci, dok treći kandidat dolazi iz kurdske manjine.

Predstojeći predsjednički izbori su vrlo važni za budućnost demokracije u Turskoj. Prvi put u historiji Turske od osnivanja 1923. godine biće omogućeno da građani  na neposrednim izborima izaberu predsjednika Republike. Do sada je predsjednika birao parlament. Mandat dosadašnjeg predsjednika Abdullaha Güla završava se 28. augusta 2014.

- Birači žele nastavak Erdoanove politike iz posljednje decenije. Turska je zahvaljujući njemu postala »oaza mira« u nemirnoj regiji (građanski rat u Iraku i Siriji, iranski nuklearni program i prijetnje Zapada, nestabilnost u Crnom moru poslije ruske aneksije Krima). Turski građani žele sačuvati sva pozitivna dostignuća  dosadašnje vlade od društvenog blagostanja, dobrih uvjeta za poslovanje do visokog privrednog rasta – istaknuto je u analizi.

Ukupan broj glasača u Turskoj je 52.695.831, od toga se 2.750.820 glasača nalazi u 126 država u svijetu.

Najviše ih je u Njemačkoj, i to 1.380.903 turskih građana, koji imaju glasačko pravo. Birači će moći glasati na 194.310 biračkih mjesta u državi te na 56 diplomatskih predstavništava u inostranstvu, uključujući i BiH, prenosi NAP.

Izbori će imati dugoročni utjecaj na budućnost države u narednim decenijama te na naredne parlamentarne izbore, koji će se održati 2015. godine, prenosi NAP. Cijelokupno analizu pročitajte ovdje.

 

#BiH