Članak

Zašto bi Zubac 7. februara štitio zgradu koju je 1992. napadao sa Ilidže!?

Zubac bio VES divrezant u sastavu RSM Ilidža od početka ratnog sukoba

Pred Sudom BiH za sutra je zakazan nastavak suđenja Goranu Zubcu, direktoru SIPA-e, optuženom za nesavjestan rad u službi, jer je odbio da pruži traženu pomoć tokom nasilnih demonstracija 7. februara u Sarajevu, kada je između ostalih zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH za čiju je zaštitu direktno nadležna SIPA, piše novinska agencija Patria.

Na ročištu će sutra o tim dešavanjima 7. februara na poziv Tužilaštva BiH svjedočiti Fahrudin Radončić, Nedeljko Škrba, Dragan Lukač, Dragan Golijanin i Blažan Trgić.

Međutim, ono o čemu neće biti riječi na ovom suđenju, a o čemu su govorila mnogobrojna udruženja žrtava protekle agresije na BiH jeste ratna prošlost Zubca.

Novinska agencija Patria objavljuje faksimil originalnog dokumenta koji je 1. avgusta 1992. godine došao iz Ministarstva unutrašnjih poslova tzv. Srpske republike BiH potpisan od strane Tome Kovača, tadašnjeg načelnika SSJB-a (Srpska stanica javne bezbjednosti) u kojem moli da se izvrši postavljanje Gorana Zubca za zamjenika komandira Pogranične milicije SSJB Ilidža.

U dokumentu je vidljivo da je Zubac bio VES diverzant te da je u sastavu RSM Ilidža od početka ratnog sukoba i da je za to vrijeme pokazao sposobnost za obavljanje poslova za koje se predlaže.

Inače, postoji njegova biografija u kojoj stoji da je Zubac prije rata obučavan širom kasarni od kojih se ističe V.P. 5000 Pančevo, zatim aktivno učestvuje u naoružavanju srpskog naroda na Dobrinji, te je učesnik prvih barikada.

Početkom marta 1992. po nalogu majora Krstovića sa još nekoliko momaka vrši diverzije na Igmanu na potezu Bijela kosa minirajući i razrušavajući puteve.

Da su akcije bile uspješne potvrđuje radio koji je u vijestima govorio o upadimu diverzantsko-terorističkih grupa.

Zubac je učestvovao na prvim barikadama, a nakon toga predvodio vojnu jedinicu koja je učestvovala u borbama u Ahatovićima kada je pobijeno više od 100 bošnjačkih civila. Zbog uništavanja oklopnih vozila Armije RBiH dobio je i nadimak Osa.

#BiH