Članak

Čović i Dodik najavili neupitnu koaliciju

Inače, međunarodni predstavnici u BiH, ambasadori, Delegacije EU, OHR izrazili su želju za što bržim formiranjem vlasti.

U Mostaru je danas održan sastanak najužeg rukovodstva Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na kojem je iskazana spremnost da se u naredne četiri godine riješe ključna pitanja za BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Bilo je riječi o provedbi presude Sejdić – Finci, uspostavljanju mehanizma koordinacije i podnošenju aplikacije za članstvo u Evropsku uniju. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakli su kako je partnerstvo te dvije stranke neupitno te kako će te dvije stranke činiti osovinu buduće vlasti na svim nivoima te su pozvali Stranku demokratske stranke (SDA) i druge stranke bošnjačkog naroda da postignu dogovor ko će predstavljati Bošnjake u toj vlasti.

Podsjećamo, Čović i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarali su jučer o principima, ali ključne dogovore, kako je istaknuto, ostavili su za narednu sedmicu.

Inače, međunarodni predstavnici u BiH, ambasadori, Delegacije EU, OHR izrazili su želju za što bržim formiranjem vlasti.

Dodik je rekao da je pitanje vlasti na nivou bh. entiteta Republika Srpska gotovo završena stvar, a Čović je kazao kako očekuje da će iste stranke participirati na svim nivoima u BiH.

Kako je kazao Čović čeka se reakcija iz Sarajeva kako bi do kraja godine glavninu posla mogli završiti, što nikada od Daytona do danas nije se desilo, piše NAP.

 

#BiH