Članak

Čarobni čajevi Marčele Barišić liječe stotinu oboljenja

Marčela je Bugarska, a u Bjeloviće se doselila prije više od jedne decenije, kada se udala za Bosanca Matu.

Marčelu Barišić iz sela Bjelovići kod Kreševa, koja praktikuje tradicionalnu medicinu,  posjećuju oboljeli iz cijele Bosne i Hercegovine. Njezine biljne preparate, koje je naučila praviti od bake, koriste oboljeli od astme, kožnih oboljenja, bubrežni bolesnici... Hvale se kako im Marčelini čarobni čajevi vrate nadu u život svaki put nakon što ih popiju, piše novinska agencija Patria (NAP).

Marčela je iz Bugarske, a u Bjeloviće se doselila prije više od jedne decenije, kada se udala za Bosanca Matu. Tradicionalna medicina ispočetka je bila samo njen hobi, koje je primjenjivala na članovima svoje porodice i prijateljima, ali se drevnim oblicima liječenja prije nekoliko godina posvetila u potpunosti i danas živi od toga.

- Ljudima koji dolaze kod mene savjetujem da ne odustaju od terapija koje im je njihov ljekar preporuči – kaže Barišić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

- Ali, za oboljele je važno da uporedo sa oficijelnom medicinom uključe i terapije iz prirodne medicine. Vrlo često se desi da kombiniranjem dvije vrste medicina do oporavka dođe mnogo brže nego su to i ljekari predvidjeli, ili se desi da oboljeli nakon nekog vremena odbaci medicinku terapiju jer shvati da mu je dovoljno da uzima samo čaj ili neku prirodni eliksir - dodaje Barišić.

Prirodne kreme, eliksire i smjese koje Marčela priprema za one koji joj se obrate za pomoć, ona pravi od čistog bilja, kojeg najvećim dijelom bere po livadama i šumama oko Kreševa, a dio uzgaja i u vlastitoj bašti. Sve lijekove radi ručno pa su i količine najčešće ograničane.

Ostat će zapamćeno da su mnogi muškarci, nakon što su uzimali nezin med sa sjemenkama tikve, izbjegli operaciju prostate. Njihova svjedočenja mogu se pročitati u pismima koje su slali Marčeli, a koje ona čuva u svojoj bilježnici, piše Patria.

 

#Lifemagazin