Članak

Kasumović: Salko je sklon marifetlucima, vidjet ću šta ću dalje

Ako Selman bude i dalje obnašao funkcije u stranci, podnijet ću prijavu.

Salko Selman (SDA) danas je potpisao odgovarajući ugovor sa Razvojnom bankom FBiH i time je ozvaničena odluka Nadzornog odbora RB FBiH od 24. oktobra kojom je imenovan za predsjednika Uprave, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je Patria prije nekoliko dana objavila, Selman je u Stranci demokratske akcije na pet političkih funkcija. Na to je reagirao i Fuad Kasumović jedan od prijavljenih kandidata za predsjednika Uprave RB, navodeći da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Selmana jer je imenovan iako obavlja pet političkih funkcija te time krši član 18. Zakona o Razvojnoj banci FBiH.

- Član 18. Zakona o Razvojnoj banci decidno kaže da predsjednik Uprave Razvojne banke i dopredsjednik ne mogu vršiti nijednu političku funkciju u bilo kojoj stranci. Prema informacijama koje ja imam on je predao i potpisao izjavu da se odriče svih funkcija. To je minimalno pet. On je predsjednik KO SBK SDA, potpredsjednik SDA, predsjednik Kadrovske komisije, član užeg Kolegija i član GO. Treba to propratiti – navodi Kasumović.

S druge strane, Aid Berbić predsjednik NO RB FBiH kazao je danas da je Selman priložio pisanu izjavu o tome da je 17. oktobra dao ostavke na sve stranačke funkcije. Navodno se taj akt odnosi na sve političke funkcije. Kasumović je kazao da ukoliko se ovo ispostavi tačnim, neće podnijeti krivičnu prijavu protiv Selmana jer bi bilo besmisleno.

- Prema informacijama koje imam i znajući tog skromnog Salku, ja znam da je on sklon marifetlucima da tako kažem. Ako je stvarno podnio ostavke u smislu da ga je SDA razdužila da više neće prisustvovati ni predsjedavati KO SBK SDA ni Kadrovskom komisijom itd., onda nemam pravo i besmisleno jer je čovjek ispoštovao zakon. Ali ako ne bude, ako ovo htjedne da obnaša i dalje, normalno je da ću podnijeti prijavu – kazao je Kasumović.  

#BiH