Članak

Čović i Izetbegović na sastanku, pridružile se i delegacije

Čović je ranije održao sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a s kojim je dogovorio saradnju gdje god to bude moguće. Obojica su poručila da čekaju trećeg (bošnjačkog) partnera i da im je

MOSTAR, (Patria) - U Gradskoj vijećnici u Mostaru održava se sastanak delegacija HDZ BiH i SDA koje predvode predsjednici stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Njih dvojica prvo su razgovarali sami 20-ak minuta, a onda su se priključile i delegacije. Sa Izetbegovićem su došli Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA. 

Ovo je prvi zvanični susret dvije delegacije na kojem se razgovara o uspostavi vlasti nakon Općih izbora u BiH. Čović je u više navrata istaknuo da će izmjene Izbornog zakona biti osnovni uslov za pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. 

Čović je ranije održao sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a s kojim je dogovorio saradnju gdje god to bude moguće. Obojica su poručila da čekaju trećeg (bošnjačkog) partnera i da im je svejedno ko će to biti. Državna vlast, kako je istakao Izetbegović ranije, ne može biti formirana bez HDZ BiH i SNSD-a. 

U narednom periodu mogao bi biti održan sastanak i drugih političkih stranaka sa HDZ BiH. 

#BiH