Članak

Sutra svečano otvaranje izložbe „Making Peace“

Lijevom obalom rijeke Miljacke ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu postavljena je izložba „Making Peace“ koja će sutra biti zvanično otvorena u 10:30 sati kao dio komemorativnog programa G

Lijevom obalom rijeke Miljacke ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu postavljena je izložba „Making Peace“ koja će sutra biti zvanično otvorena u 10:30 sati kao dio komemorativnog programa Grada Sarajeva povodom 100. godišnjice Sarajevskog atentata, piše bh. novinska agencija Patria.

Na desetinama postavljenih plakata mogu se vidjeti poruke svjetskih zvaničnika kao što su Eleanor Roozvelt američke političarke, Nelsona Mandele dugogodišnjeg predsjednika Južnoafričke republike, i naučnika Alberta Einsteina.

Na jednom od plakata nalazi se i slika Slobodana Miloševića u toku suđenja u Hagu, a prema optužnici za ratne zločine u Jugoslaviji, BiH i Hrvatskoj. Fotografiju je napravila Stephane Ruet.

Inače, ova izložba prikazuje holistički koncept i poziva sve da se uključe u izgradnju „održivog mira“. Izložba će biti postavljena narednih osam sedmica.

Izložbu je producirao dobitnik Nobelove nagrade za mir – Međunarodni ured za mir (International Peace Bureau - IPB).  

„Making Peace“ otvorit će ambasadorica izložbe u BiH - glumica Vanesa Glođo, gradonačelnik Ivo Komšić, generalni sekretar IPB-a Colin Archer, ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Jurriaan Kraak, savjetnik gradonačelnika Utrehta Hans Sakkers i kustos izložbe Ashley Woods.

Foto-izložba na otvorenom, dosad je bila postavljena u Ženevi, Štokholmu, Utrehtu i Strazburu, prenosi Patria.

#Lifemagazin