Članak

Žan Klod Junker novi je predsjednik Evropske komisije

Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker) novi je predsjednik Evropske komisije, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Na tom mjestu zamijenit će dugogodišnjeg predsjednika Josea Manuela Barossa koj

Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker)  novi je predsjednik Evropske komisije, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Na tom mjestu zamijenit će dugogodišnjeg predsjednika Josea Manuela Barossa koji je na toj funkciji od 2004. godine.

Inače, Junker je rođen 9. decembra 1954. godine u Luksemburgu, a jedan od najiskusnijih političara u Europi. U bogatoj karijeri obavljao je niz funkcija, ali najznačajnija je funkcija premijera Luksemburga od 1995. do 2013. godine. A u periodu od 2005. do prošle godine obnašao je dužnost predsjednika Eurogrupe, te je bio ključna osoba pri uspješnom izvođenju Evrope iz finansijske krize.

Prva javna pozicija bila je zamjenik ministra rada kada je imao samo 28 godina. Ministar rada postao je 1982. godine, a ministar finansija 1984. godine. Odigrao je ključnu ulogu u pripremi potpisivanja Ugovora iz Maastrichta kojim se 1992. godine osnovala Europska unija. Junkeru su dodijeljene mnogobrojne nagrade za njegov doprinos Evropi, uključujući prestižnu nagradu Charlemagne Prize 2006. godine.

Ove godine 7. marta izabran je kao kandidat Evropske narodne stranke (EPP) za predsjednika Evropske komisije na izbornom kongresu EPP-a koji je održan u Dablinu, u Irskoj. Na istom je skupu najavio tri ključne vrijednosti: iskusno i učinkovito vodstvo, solidarnost među ljudima i narodima i snažnu viziju za budućnost.

Junker će morati dobiti i potvrdu Evropskog parlamenta, koji će o tome glasati na plenarnom zasjedanju u Luksemburgu 1. jula, javlja Patria.

#BiH