Članak

Čović i HDZ ne odriču se politike '90-ih kada su počinjeni ratni zločini

Udruženje građana "Zašto ne" objavilo je otvoreno pismo povodom dočeka ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači kojem su prisustvovali Dragan Čović lider HDZ-a i drugi članovi rukovodstva stranke.

Udruženje građana "Zašto ne" objavilo je otvoreno pismo povodom dočeka ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači kojem su prisustvovali Dragan Čović lider HDZ-a i drugi članovi rukovodstva stranke. Agencija Patria pismo prenosi u cjelosti:

„Vjerujući da je temelj mira u Bosni i Hercegovini proces suočavanja sa prošlošću i osuda zločina, a da je stalna budnost i spremnost na borbu protiv ideologija i politika koje su odgovorne za stotinu hiljada mrtvih i milion prognanih odgovornost svih nas, želimo upozoriti na ponašanje vrha Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, čiji su lideri prisustvovali dočeku osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića u Zagrebu i Busovači.

Ovakvim postupanjem je vrh HDZ BiH potvrdio da nisu spremni da se odreknu političkog i vojnog vrha koji je sa ovom strankom bio povezan devedesetih, a za koje je utvrđena odgovornost za počinjene ratne zločine.

Također, želimo podvući da postoji jasna odgovornost liderstva HDZ BiH za stvaranje atmosfere u kojoj se dogodio fizički napad na profesora Slavu Kukića, upravo zbog kritičkih stavova koje je profesor Kukić iznio u vezi sa postupanjem Dragana Čovića i njegovom podrškom Kordiću na skupu u Busovači.

Takvo djelovanje nije u skladu sa osnovnim civilizacijskim normama, te idejama koje dijele politički pokreti sa evropskom perspektivom. Imajući to u vidu, tražimo od političkih stranaka unutar Evropske narodne/pučke stranke, da pokrenu postupak za isključenje Hrvatske demokratske zajednice BiH iz struktura EPP-a.

Tražimo od fondacija i mreža koje na bilo koji način pomažu rad HDZ-a BiH, da se javno očituju o ovom postupku Dragana Čovića i ostalih visokih funkcionera HDZ BiH, te da, ukoliko se ne slažu sa pozicijama koje je isti zauzeo, adekvatno sankcioniraju političku stranku koju vodi i uskrate joj pomoć dok ista ne provede unutarstranačke reforme koje će pokazati jasnu promjenu kursa prema onome koji bi odgovorao civilizacijskim i građanskim vrijednostima integracije, uvažavanja različitosti, nediskriminacije i zaštite ljudskih prava svih građana i građanki Bosne i Hercegovine, odnosno cijele Evrope.

Smatramo da je ograđivanje i povlačenje podrške pojedincima odgovornim za ratne zločine pokazatelj osnovnog minimuma civilizacijskih vrijednosti koje bi takva promjena kursa morala donijeti“ – navodi se u pismu.

Podršku ovom pismu dalo je 157 ličnosti iz različitih sfera kulturnog, javnog i političkog života, prenosi NAP. Neki od njih su Aleksandar Hemon, Marko Atilla Hoare, Emir Suljagić, Miljenko Jergović, Melina Kamerić, Srđan Vuletić i drugi.

#BiH