Članak

Upitan početak nastave na fakultetima, Kozadra nema pojma o štrajku!

Upitan je početak naredne akademske godine na najvećem univerzitetu u BiH, Univezitetu u Sarajevu, nakon što je sindikat zaprijetio štrajkom zbog kašnjenja plaća, javlja NAP.

Upitan je početak naredne akademske godine na najvećem univerzitetu u Bosni i Hercegovini, Univezitetu u Sarajevu, nakon što je sindikat zaprijetio štrajkom zbog kašnjenja plaća i nesigurnog finansiranja, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sindikat Univerziteta u Sarajevu oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem upozorava na tešku situaciju i navodi da će stupiti u štrajk 8. septembra na petnaest fakulteta, piše novinska agencija Patria.

Ova odluka bit će sprovedena ukoliko se hitno ne krene u pregovore s Vladom Kantona Sarajevo.

Radnici Uvierziteta u Sarajevu u teškoj su finansijskoj situaciji koja je nastala usliejd kašnjenja isplata plaća već više od dva mjeseca i neisplaćenih pola plaća iz 2013. godine.

- S obzirom da Vlada KS sistemski ignorira pokušaje Sindikata da se krene u rješavanje ovog, a i drugih  nagomilanih problema na Univerzitetu, primorani smo na ovaj način se obratiti javnosti – saopćeno je.

S druge strane prvi čovjek Vlade Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, koji je i  v.d. ministra obrazovanja KS u izjavi za novinsku agenciju Patria ustvrdio je „da ne zna o čemu se radi“.

- Ne znam o čemu govorite. Nazovite me u ponedjeljak – kazao je Kozadra.

Ukoliko v.d. premijera nije ni upoznat o tematici, čini se da će se štrajk zbilja i dogoditi i to u vrijeme septembarskih ispita i upisa u novu 2014/15. akademsku godinu, prenosi Patria.

#BiH