Članak

Pake: Obilježavanjem atentata ne želimo okriviti jedan narod za sukob

Obilježavanje godišnjice Sarajevskog atentata nema za cilj okriviti jednu zajednicu ili narod za događaj, diplomatski događaj, koji je vodio ka Prvom svjetskom ratu, izjavio je za NAP Žan Erik Pake, z

Obilježavanje godišnjice Sarajevskog atentata nema za cilj okriviti jednu zajednicu ili narod za događaj, diplomatski događaj, koji je vodio ka Prvom svjetskom ratu, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Žan Erik Pake, direktor Direkcije za proširenje Evropske unije.

- Šteta je što postoje nesporazumi, ali ovdje nije riječ o tome da nekoga krivimo za događaje, a to je interpretacija koju neki naši partneri iznose. Sarajevo 2014. godine je šansa da se pogleda u prošlost, ali da se nastavi živjeti u miru. To je događaj za sve zajednice u BiH i volio bih da ih svi tako dožive – kaže Pake.

Prema njegovim riječima, okupljanje evropskih lidera i predstavnika država članica EU u Sarajevu na današnji datum treba sve podsjeti na dva velika rata u proteklom stoljeću, ali i na proces integracije Evrope, nakon kojeg više nije bilo ratova.

- Zbog tog procesa Evropska unija je i dobila Nobelovu nagradu za mir. Ovo je prilika da se pošalje velika poruka pomirenja i za cijeli ovaj region. Smatram da je potrebno pogledati u prošlost i biti svjestan koliko smo privilegirani što danas živimo u miru. To se odnosi i na BiH koja je u bliskoj prošlosti imala rat. Treba ući u doboki proces pomirenja, a primjer za to su Njemačka i Francuska koje su imale nekoliko ratova, a danas su zajedno u Evropskoj uniji – kaže Pake.

Večeras će u sarajevskoj Vijećnici biti održana centralna svečanost obilježavanja stogodišnjice atentata koji se dogodio prije 100 godina, na današnji dan. Bečka filharmonija će održati koncert u prisustvu brojnih visokih gostiju, uključujući austrijskog predsjednika Hajnca Fišera, članova Predsjedništva BiH te predstavnika drugih evropskih država, prenosi NAP.  

#BiH