Članak

Predsjedništvo BiH ne smije biti stranačko: Godišnjica atentata je dokaz za to!

Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva pokrenuo je inicijativu za depolitizaciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria.

Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva pokrenuo je inicijativu za depolitizaciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Kako je rekao danas na konferenciji za novinare, Predsjedništvo BiH nije ispunilo svoju funkciju na pravi način, zbog čega bi se članovi najvišeg državnog tijela trebali odreći stranačkih obaveza i dužnosti.

- Uvjeren sam da samo depolitizirano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i članovi lišeni partijskog dresa i obaveza mogu biti riješenje za funkcionalnost i efikasnost ove državne institucije – rekao je.

Kao primjer neefikasnoti i lošeg međunarodnog položaja BiH, dr. Cerić je naveo današnje obilježavanje 100. godišnjice Sarajevskog atentata

- Naime, obzirom na značaj tog jubileja očekivali smo da će se u glavnom gradu okupiti najviši evropski i svjetski zvaničnici - lideri cijelog svijeta, kako bi na prijelazu iz stoljeća ratova u stoljeće mira poslali snažnu poruku - poziv cijelom svijetu, da se  oružje i  ratovi zamjene civilizacijskim razumijevanjem, međusobnim povjerenjem i ljudskom nadom da se može graditi bolji i pravedniji svijet. No, sudeći prema sadašnjim informacijama, mali broj svjetskih lidera će doći u Sarajevo. To je trebao biti posao državnog vrha, a ne lokalnih vlasti – rekao je dr. Cerić. 

Najavio je da, kada bude izabran za bošnjačkog član Predsjedništva i sam će se osloboditi obaveza u Europskom vijeću za fetve sa sjedištem u Dablinu te obaveza koje ima u Europskom vijeću vjerskih lidera sa sjedištem u Oslu.

- Oslobodit ću se svih obaveza koje nisu državne – rekao je dr. Cerić.

Njegova inicijativa o depolitizaciji Predsjednišva BiH, kako je nveo ima za cilj da vratiti dignitet, efikasnost i ustavnu poziciju instituciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a time i državi u cijelosti! Pozvao je političke subjekte, kao i sve potencijalne kandidate  za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima, da podrže depolitizaciju članova Predsjedništva BiH.

Rekao je da kada bi se sadašnji članovi Predsjedništva, bez obzira što im uskoro ističu mandati, pridružili inicijativi za depolitizaciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine bio bi to odličan signal da “možemo uraditi pozitivne promjene na predstojećim oktobarskim izborima”

- To znači da treba usvojiti praktični i proceduralni mehanizam koji bi onemogućio da članovi Predsjedništva, dok su na funkciji, budu stranački čelnici ili stranački kadrovi – rekao je Cerić. 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju obavezu štiti ustavni poredak i status konstitutivnih naroda i svih građana, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali.

- Međutim, to do sada nije bila praksa, pa je i položaj Predsjedništva Bosne i Hercegovine često bio predmet politiziranja, a najviša državna institucija poligon za politička prepucanja, sukobe i blokade političkih partija – dodao je on.

Međunarodni položaj Bosne i Hercegovine, kaže dr. Cerić, izuzetno je loš, kapital zemlje na razmeđu civilizacija je potrošen, a niti jedan od naroda koje predstavljaju trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nije zadovoljan svojom pozicijom.

- Većina razvijenih demokracija u Evropi ima nadstranačku poziciju predsjednika ili predsjedništva. Čim neko stupi na tu dužnost, dobrovoljno se, u korist građana, odriče stranačke pozicije i obaveza kako bi se u potpunosti posvetio radu u korist svih građana – kaže Cerić.

Naravno, dodaje on, političke stranke su važan dio demokratskog procesa, ali sigurno nisu jedine.

- Od krucijalne važnosti je da u trenutku kada dio političkih partija ne posjeduje demokratske kapacitete unutar svojih struktura, barem Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nadstavimo graditi kao osnovu direktne demokracije i predstavljanja građana – rekao je dr. Cerić.

#BiH