Članak

Cerić o smjeni Lagumdžije: Kuda vodi politika bošnjačkog samosmjenjivanja?

Bošnjačke političke stranke bi trebale razmisliti kuda vodi ova politika bošnjačkom samosmjenjivanja, izjavio je danas na konferenciji za novinare dr. Mustafa Cerić, javlja NAP.

Bošnjačke političke stranke bi trebale razmisliti kuda vodi ova politika bošnjačkom samosmjenjivanja, izjavio je danas na konferenciji za novinare dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

On je na taj način odogovorio na pitanje novinara kako komentariše najavu Stranke demokratske akcije da će 3. jula podržati smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, a koju je pokrenuo Savez za bolju budućnosti - Fahrudin Radončić.

Dr. Cerić je kazao da je on nezavisni kandidat i da ne želi ulaziti u stranačke sporazume ili nesporazume, ali upravo se i iz ovog primjera može vidjeti važnost inicijative o depolitizaciji Predsjedništva BiH.

- Posebno bošnjački član Predsjedništva trebao bi objedinjavati sve političke subjekte odgovorne za bošnjačku, ali i bosansku nacionalnu politiku. Sada imamo vrlo tešku situaciju za građane BiH, posebno za Bošanjake. U vrlo kratkom vremenu, dva vrlo važna mjesta u Vijeću ministara BiH, a koja su popunjavali Bošnjaci, zjape prazna. To je mjesto zamjenika ministarstra finansija, a svi znamo koliko je ovo ministarstvo važno, te ministarstvo sigurnosti – rekao je Cerić.

U takvom političkom okruženju sada se govori o smjeni ministra vanjskih poslova BiH, još jednoj poziciji na kojoj je bošnjački predstavnik.

- Ni mogo snažnija nacija ne bi izdržala ove vrste udara na svoja prava. Stoga su Bošnjaci s pravom zabrinut. Nadam se da naša diplomatija neće biti bez bošnjačkog predstavika u Ministarstvu vanjskih poslova. Bošnjačke politička stranke trebale bi da razmisle kuda vodi ova incijativa bošnjačkog samosmjenjivanja – rekao je Cerić.

 

 

 

#BiH