Članak

Sarajlije o Principu: Bio je terorist, ali nema razloga da na njemu ne zaradimo

Najveći broj ispitanka, u Principu, pripadniku pokreta „Mlada Bosna“, čiji je pucanj u austrijskog prestolonasljednica Franca Ferdinanda ispred današnje Latinske ćuprije u Sarajevu 1914. godine bio ok

Povodom obilježavanja 100. godišnjice od Sarajevskog atentata odnosno početka Prvog svjetskog rata, novinari bh. novinske agencije Patria (NAP) napravili su anketu među Sarajlijama, o tome da li je atentator Gavrilo Princip za njih heroj ili zločinac?

Najveći broj ispitanka, u Principu, pripadniku pokreta „Mlada Bosna“, čiji je pucanj u austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda ispred današnje Latinske ćuprije u Sarajevu 1914. godine bio okidač za početak Prvog svjetskog rata, vidi zločinca koji je oduzeo tuđi život.

Drugi dio ispitanika sam čin ubistva osuđuje, no, kažu, slučaj Princip se ne može gledati samo kroz Ferdinandovu smrt, jer je to bio jedan splet okolnosti koji je silom prilika iznjedrio njegovo ubistvo. Slučaj, kažu, treba premotati i nekoliko godina ranije i vidjeti koji su razlozi da uopšte dođe do formiranja organizacije „Mlada Bosna“, a kojoj je pripadao i Princip, i koja nije bila zadovoljna tadašnjom okupacionom vlašću Austrougarske.

A, svi ispitanici se slažu u jednom, bez obzira da li Princip bio terorist ili ne, on je historijska ličnost za koju zna cijeli svijet, i čiju nesreću ili sreću da živi na njezinoj zemlji, Bosna i Hercegovina sada treba komercijalizirati kroz turizam.

Jasmin Hasanović kaže da u Principu vidi isključivo teroristu, koji nije promišljao o posljedicama svog nedjela.

- Ovdje se ne radi samo o tome da je on ubio jednog čovjeka. On je pokrenuo lavinu ubijanja i paljenja diljem planete zemlje. Ako je bio toliki revolucinar, trebao je pretpostaviti da čin koji je on naumio uraditi može izazvati mnogo više nevolja od onih u kojima se on nalazio, što se kasnije i potvrdilo – kaže Hasanović.

Sarajlija Rifo, također u Gavrilu Principu vidi teroristu, o kojem čak ne želi mnogo ni razgovarati.

- Da se pitam, ne bih mu pridavao značaj, ovo nije dobro što mu posvećuju ovoliku pažnju – kaže Rifo.

Alen Šeta, pak, smatra da je veoma teško dati pravi odgovor o tome da li je Gavrilo Princip terorist ili heroj svog doba.

- Njegov čin se može posmatrati dvojako. Za nekoga je heroj, jer ga je hio osloboditi od okupacione vlasti Austrougarske, dok za one s druge srane, jasno je, po automatizmu mora biti terorist – kaže Šeta.

- Niko ne zna pod kojim okolnostima se ubistvo desilo, i koji su razlozi bili da baš Gavrilo Princip uzme oružje i ubije Ferdinanda. Ali, iz ovog slučaja svakako treba izvlačiti krupnije pouke, a to je da svijet pretvaramo u svijet mira a ne svije mrženje – dodaje Šeta.

#Lifemagazin