Članak

Livanjski kanton: Revizori otkrili milionske malverzacije i kršenje budžeta

Kanton 10, čije je sjedište u Livnu, dobio je negativno revizorsko mišljenje za prošlu godinu, a utvrđen je niz kršenja zakona, te milionski gubitak, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kanton 10, čije je sjedište u Livnu, dobio je negativno revizorsko mišljenje za prošlu godinu, a utvrđen je niz kršenja zakona, te milionski gubitak, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Osim toga, revizori ovaj kanton nazivaju „hercegbosanskim“, što nije zvaničan niti priznat naziv Kantona 10. Revizori su utvrdili da je gubitak u prošloj godini bio veći od šest miliona maraka.

- Putem tekućih transfera odobreno je trošenje proračunskih sredstava bez jasnih i mjerljivih kriterija/parametara temeljem kojih bi se ocijenili i rangirali zahtjevi, prijave odnosno programi potencijalnih korisnika i odredio iznos sredstava potpore po svakom zahtjevu, što je suprotno odredbama Zakona o izvršenju proračuna za 2013. godinu – navodi se u izvještaju.

Revizori navode niz primjera kako je novac budžetskih korisnika trošen nesavjesno i bez kriterija. Ističu povećanje troškova za reprezentaciju, račune za jelo i piće od više od 700 KM, trošnje goriva i vozila bez kontrole.

Također, utvrđeno je povećanje troškova za naknade uposlenima, ali bez ikakvog dokaza o tome kakvi su poslovi rađeni. Revizori upozoravaju i na dodjeli tekućih tranfera pojedincima, kompanijama i organizacijama bez kriterija i obrazloženja, prenosi NAP. 

#BiH