Članak

Bosanska kuhinja je skupa i ne sprema se nabrzinu

Svaki kraj u Bosni ima svoja jela tipična za to mjesto, iako su u suština ta jela vrlo slična jedna drugom. Jela u Hercegovini su, kaže Hadžiosmanović, nešto drugačija. Tamošnje domaćice radije služe

Lamija Hadžiosmanović, ugledna profesorica sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i autorica enciklopedije „Bosanski kuhar“ kaže da je bosanskohercegovačka kuhinja jedna od najboljih i najoriginalnijih kuhinja na svijetu.

Nažalost, mnoga od tradicionalnih jela naše zemlje danas su zaboravljenja. Njeguju ih još samo bogatije familije i žene na selima.

A, da domaće vlasti imaju pameti, upozorava ova ugledna profesorica za bh. novinsku agenciju Patria, tradicionalna jela naše zemlje mogla bi biti najbolji ambasador BiH u svijetu. Nema BiH, kaže ona, samo ćevap i sjecani burek u kojem su komadi mesa. Tu je na stotine originalnih jela koje niti jedna država u svijetu ne može ponuditi na način kako to može ponuditi Bosna i Hercegovina.

- Bosanska kuhinja je skupa i ne sprema se na brzinu – kaže profesorica Hadžiosmanović za Patriu, čiji je „Bosanski kuhar“ 2010. godine na sajmu knjiga u Parizu osvoio nagradu za najbolju knjigu o nacionalnim jelima.

- Zbog toga se tradicionalna jela sve manje i spremaju. Žene sada nemaju vremena. Hoće da spreme nešto na brzinu, a to kod domaće kuhinje ne može - ističe Hadžiosmanović.

Ramazan je prilika da se neka domaća jela barem u ovom svetom mjesecu nađu na trpezi. Tako, samo u ovim prilikama neke sarajevske porodice spremaju ramazansku topu, ramazansku čorbu, ramazanski polagani burek ili ramazansku halvu.

- Znate, ni topa nije tako jeftina i jednostavna ako želite da je napravite onako kako su je izvorno pravile naše majke. U nju ide slatki kajmak, slani kajmak, mileram, suhi sir visočki i maslo, a to su sve skupi proizvodi - objašnjava Hadžiosmanović.

- Ramazanska jela trebala bi biti malo jača - kaže ona. A, ima Bosna i Hercegovina i jeftinijih jela.

- Ne morate uvijek spremati jagnjeće pečenje ili šiš-ćevap, možete napraviti kljukušu od krompira sa salatom od kupusa koja je prekrasna. Također, ne mora na trpezi uvijek biti baklava, veoma je lijepa i halva - dodaje.

Svaki kraj u Bosni ima svoja jela tipična za to mjesto, iako su ona vrlo slična u svim krajevima. Kuhinja u Hercegovini je, kaže Hadžiosmanović, nešto drugačija. Tamošnje domaćice radije služe pirijane sa pirinčem, suho meso, mladu jagnjetinu i druga jela, piše Patria.

#Lifemagazin