Članak

Đurevska: U ramazanu se molim za dobro svima nama

Nada Đurevska, doajen bosanskohercegovačke glume kaže za bh. novinsku agenciju Patria da već 20 godina mjesec ramazan doživljava kao veliku svečanost.

Nada Đurevska, doajen bosanskohercegovačke glume kaže za bh. novinsku agenciju Patria da već 20 godina mjesec ramazan doživljava kao veliku svečanost.

- Prije dvadeset i više godina nisam bila svjesna važnosti ovog mjeseca, ali sada se u njemu zaista osjećam posebno – kaže Đurevska. Voli, objašnjava, za vrijeme ramazana biti kod kuće u Sarajevu i osjetiti miris iftara koji opija sarajevskim ulicama. Ramazanske dane nastoji provesti u svečnoj atmosferi.

U svim religijama svijeta, kaže Đurevska, vidi samo ono što je najljepše u njima, a to je, kaže ona, Bog. A, da mu se moli i da od njega traži pomoć, nikada je i ništa nije moglo spriječiti. Ni današnje doba modernizacije, a ni ondašnje vlasti komunističke.

Za iskrenog vjernika, kaža ona, ništa ne može stati na putu između njega i Boga.

- Bila sam člana Komunističke partije. Ali, ja ni danas ne znam ni ko me učlanio u partiju ni kako. Valjada niko nije htio pa su stavili mene, kao glumicu – kaže Đurevska kroz smijeh.

- Ali, i dalje dam nastavila ići u crkvu. Jedan dan vidio me poznanik kako ulazim u crkvu i odmah je nazvao mog muža i rekao mu da mu se čini kako „Nada ide u crkvu“. To je bilo tako smiješno. Naravno, ja sam se i dalje nastavila moliti Bogu – prisjetila se Đurevska, piše agencija Patria.

Popularna bh. glumica trenutno radi na snimanju HRT-ovog filma „Imena višnje“, koji redateljski potpisuje Branko Schmidt, a rađen je prema scenariju književnika Josipa Mlakića.

#Lifemagazin