Članak

Romi napravili šatorsko naselje preko puta Parlamenta BiH

Porodica Hajrudina Sulejmanovića, koja broji 20 članova, živi u šatorskom naselju koje su podigli početkom ove godine, nakon što su morali napustiti Butmir, kroz koji sada prolazi više od 30 miliona v

Sarajevska romska porodica napravila je improvizirano naselje u centru Sarajeva, svega nekoliko metara od zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine i luksuznih tržnih centara na Marijin Dvoru, piše bh. novinska agencija Patria.

Porodica Hajrudina Sulejmanovića, koja broji 20 članova, živi u šatorskom naselju koje su podiglii početkom ove godine, nakon što su morali napustiti Butile, kroz koji sada prolazi više od 30 miliona vrijedna Sarajevska zaobilaznica.

Hamar Sulejmanović, jedan od Hajrudinovih pet sinova, koji živi u šatoru sa suprugom i svoje četvero djece, kaže da im do sada niko nije pravio probleme zbog njhovog imroviziranog naselja, niti su oni kome zadavali nevolje. Trude se biti neprimjetni. Važno im je da su blizu grada zbog hrane i vode.

- Dolazila je policija. Onda je izašla jedna žena iz Parlamenta, nešto je sa njima govorila, i više nas niko ne dira. Ja ne znam ko je ta žena – kaže Hamar.

- Policija svrati samo da vidi ima li kakvih problema i produže svojim putem – dodaje on.

Hamar i njegova djeca, kao i cijela porodica, žive od sakupljanja željeza i kartona te onoga što im prolaznici i stanari okolnih zgrada udjele. Ne žale se na sudbinu. Ponosni su na svoje porijeklo. Odlično poznaju bosanski jezik, ali u krugu porodice razgovaraju isključivo na romskom jeziku.

- Ne žalimo ni za čime, izuzev krova nad glavom – govori Hamar.

- Pokušali smo preko općinskih vlasti dobiti neki smještaj, ali niko ne želi da nas primi u kancelariju. A, željeli bismo samo da imamo neki čvrst krov nad glavom, bilo kakav, da se imamo gdje sakriti kada je zime i kiša, da ne spavamo napolju – kaže Hamar, piše Patria.

#BiH