Članak

Srbi iz Nezavisnog odbora spasili Zubca od suspenzije

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Goran Zubac još uvijek nije suspendovan uprkos činjenici da je protiv njega podignuta i potvrđena otpužnica, piše novinska agencija Patria.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Goran Zubac još uvijek nije suspendovan uprkos činjenici da je protiv njega podignuta i potvrđena otpužnica, piše novinska agencija Patria. Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici nije donio nikakav zaključak, a poslali su urgenciju za još četiri izvještaja od sigurnosnih institucija o tome šta se dešavalo 7. februara u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Kako saznaje NAP članovi odbora dosta subjektivno prilaze ovom zadatku, pri tome zanemarujući Zakon o policijskim službenicima BiH, a koji jasno između ostalog kaže da „kada se protiv policijskog službenika vodi krivična istraga, pokreće se disciplinski postupak i policijski službenik se suspenduje do okončanja krivičnog postupka ili do okončanja krivične istrage“.

Na sjednici Nezavisnog odbora nije bilo većine za odluku da se Zubac pošalje na hlađenje, jer da bi neka odluka bila donesena neophodno je da ima sedam ruku.

- U Nezavisnom odboru sjede tri Bošnkaka, tri Hrvata i tri Srbina. Teško je očekivati da će bilo ko od predstavnika srpskog naroda dići ruku za suspenziju Zubca. To je očigledno i po raspravama – kaže naš izvor.

Poznato je da je Žiko Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora blizak sa Goranom Zubcem, koji bi se naredne sedmice trebao naći na optuženičkoj klupi gdje će se izjasniti o krivnji i optužnici koja ga tereti za nesavjestan rad u službi.

Naredna sjednica Nezavisnog odbora očekuje se u narednih sedam do deset dana, a sjednica Predstavničkog doma PS BiH na rasporedu je 3. jula kada bi mogla biti zatražena smjena Nezavisnog odbora, jer nisu radili u skaldu sa zakonom.

Inače, u Nezavisnom odboru sjede osim Krunića i  Enes Obralija, Mato Jozić, Ilma Mehić-JusufbašićAdisa BegićNikola DžambasMate MiletićLjubomir Kuravica i Miroslav Škorić.

 

#BiH