Članak

U Visokom će zajedno iftariti 2.000 ljudi

Zajednički iftar u Visokom lokalne vlasti organiziraju već drugu godinu. Ove godine to će biti u Saradnji sa općinom Bayrampaša iz Turske te Medžlisom Islamske zajednicom Visoko, piše Patria.

Visoko će i ove godine biti domaćin najvećeg zajedničkog iftara u regionu, javlja bh. novinska agenciju Patria (NAP). Više od 2.000 ljudi iz ovog grada okupit će se 2. jula u ulici Alije Izetbegovića, glavnoj gradskoj ulici, gdje će zajedno iftariti.

Visoko je stara bosanskohercegovačka čaršija, u kojoj je religija kroz historoiju zauzimala važno mjesto. Samo u užem gradskom jezgru grada sagrađeno je sedam džamija, a neke od njih su stare i po nekoliko stotina godina, poput Tabačke džamije u centru grada, koja je proglašena i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Zajednički iftar u Visokom lokalne vlasti organiziraju već drugu godinu. Ove godine to će biti u saradnji sa općinom Bayrampaša iz Turske te Medžlisom Islamske zajednice Visoko.

Predstavnici općine Bayrampaša pomažu u organizaciji zajedničkih iftara pod sloganom “Bratstvo ne poznaje granice”, a prvi ovogodišnji iftar organizirali su u Zagrebu. Planirano je da konvoj iz Bayrampaše osim BiH, još posjeti i Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Grčku i Bugarsku, ukupno 22 grada, među kojima je i Visoko, piše Patria.

#BiH