Članak

Kroje se izborne liste: Ucjene i lažne krivične prijave u stranačkim obračunima

Političke partije broje dane do roka predaje listi kandidata za izbore Centralnoj izbornoj komisiji, a unutarstranačke borbe za pozicije na listama su na vrhuncu, javlja bh. novinska agencija Patria (

Političke partije broje dane do roka predaje listi kandidata za izbore Centralnoj izbornoj komisiji, a unutarstranačke borbe za pozicije na listama su na vrhuncu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Rok za predaju kandidatskih lista počinje od 2. jula i traje do 14. jula ove godine. 

Kako saznajemo iz više izvora, borbe su u većini stranaka žestoke, podnose se krivične prijave, daju obećanja i vrše pritisci i ucjene, a sve kako bi se skrojile liste za opće oktobarske izbore. Prema izvorima agencije Patria, posebno je burno u Stranci demokratske akcije (SDA), ali i drugim bošnjačkim strankama.

- Sada se liste finaliziraju i do sredine jula moraju se, uz potpis predsjednika predati CIK-u. Međutim, već sad imamo slučajeve gdje se pojedinci pokušavaju kompromitirati podnošenjem lažnih krivičnih prijava. Ima i pojava određenih ucjena i pokušaja diskreditacije. Ljudima se prijeti – kazao je izvor Patrie.

Iz Press-službe dr. Mustafe Cerića, nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH kažu kako su i dobili slične informacije sa terena.

Kako ističu, pojedini politički aktivisti ističu zabrinutost dešavanjima posljednjih dana.

- Da, i mi smo dobili takve informacije i nadamo se da će ih nadležni organi, ako ih dobiju, tretirati u skladu sa zakonom. Brine nas zaoštravanje i politička borba koja prevazilazi okvire demokratije i zakona. Stranke moraju pokazati da su one demokratske na prvom mjestu, a nikakav strah niti ucjene ne bi smjele biti metod rada – kažu iz Press-službe dr. Cerića.

Oni upozoravaju da su posljedice takvih političkih obračuna nesagledive, posebno za Bošnjake, koji ne mogu sebi priuštiti, kako navode, tu vrstu političke nestabilnosti i svojevrsnog samouništenja.

- Kako će i koga građani birati na izborima, ako znamo da se i same liste prave metodama zastrašivanja. Nije onda ni čudo što građani sve više apstiniraju od glasanja na izborima, što onemogućava bilo kakvu promjenu. Pozivamo sve političke stranke, a posebno bošnjačke stranke, da vode fer i korektnu političku borbu – navode iz press- službe dr. Cerića. 

#BiH