Članak

Građani i Platforma za progres nazvali stvari pravim imenom: Dosta je!

Okupljene predvodi lider Platforme Mirsad HAdžikadić, a sve se odvija pod sloganom "Nazovimo stvari pravim imenom".

SARAJEVO, (Patria) - U toku je protestna šetnja koju organizuje Platforma za progres. 

Dešavanja sa ulica Sarajeva pratite uživo. 

"Ono što želimo da uradimo jeste da pokrenemo građane. Bez građanskog aktivizma nema promjene u državi. Političari su se naučili da na izborima, koji nisu uvijek ni slobodni, rade što žele. Jedini način da dođe do promjena je građanski aktivizam i nadam se da će građani vidjeti da imaju snagu", poručio je Hadžikadić na početku protesta. 

Kako kaže, jedini zahtjev koji je ispunjen sa prošlogodišnjih protesta jesu lokalni izbori, a da po korupciji nazadujemo.

Hadžikadić je demantirao da postoje dogovori o navodnim političkim ujedinjenjima i poručio da će PzP ići na izbore kao stranka.

Obračajući se prisutnima, Hadžikadić se zahvalio svima koji su danas došli na više lokacija. 

 

 

Okupljene predvodi lider Platforme Mirsad HAdžikadić, a sve se odvija pod sloganom "Nazovimo stvari pravim imenom". Na proteste su došli građani iz mnogih gradova BiH.

Nekoliko građana paralelno se okupilo i u Ženevi, pod isim sloganom, kako bi poručili da žele znati računaju li vlasti BIH na dijasporu. 

"Želimo biti aktivni i djelovati u svim sferama društva, jer mi smo Bosanci i Hercegovci", poručili su okupljeni u Ženevi.

Građani su se isto tako okupili i u Briselu. 

"Ovo danas je krik građana kojima je dosta gledanja siromaštva, dok se oni bogate", jedna je od poruka, uz poziv međunarodnoj zajednici da procese vrati u institucijama umjesto što pregovara sa liderima.

Građani sa svih lokacija su uzvikivali da hoće jedinstvenu i nezavisnu demokratsku Bosnu i Hercegovinu, a građani u dijaspori su tu poruku poslali i na stranim jezicima.

#BiH