Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji Sarajlije će se u sobotu takmičiti u pravljenju ćetenije – tradicionalne bosanskohercegovačke delikatese, prenosi bh. novinska agencija Patria.
Delikatesa, koje se pravi od šećera, vode, brašna i limuna ranije je bila glavna zanimacija djevojaka i momaka tokom dugih zimskih noći, a ovaj običaj danas je u najvećoj mjeri zaboravljen.
Cijela lepeza obreda morala se ispoštovati da bi se delikatesa „uredila“, pa je i sam čin pravljenja ćetenije veoma zanimljiv.
Organizatori sarajevske Ćetenijade kazali su kako ovu delikatesu žele otrgnuti od zaborava.
- Na platou Bosanske tržnice će se istovremeno praviti više ćetenija. Posjetioci koji žele moći će se prilklučiti ekipama i učestvovati u pravljenju ćetenije. Pripreme mogu obaviti kod kuće i doći da zajedno na platou naprave svoju ćeteniju – naveli su organizatori.
Ćetenijada na dobrinji počinje u 17 sati, prenosi NAP.