Članak

Dodik neće u Srebrenicu 11. jula, Ivanić još razmišlja

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon niza političkih trzavica i nesporazuma danas su održali prvi sastanak, prenosi novinska agencija Pa

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon niza političkih trzavica i nesporazuma danas su održali prvi sastanak, prenosi novinska agencija Patria.

Nakon polusatnog sastanka Dodik i Ivanić su bili usaglašeni protiv Rezolucije o Srebrenici.

Šturo su pomenuta evropska pitanja oko kojih su se usaglasili. Najviše govora je bilo o Rezoluciji o Srebrenici, koju je najavio da će predložiti u parlamentarnu proceduru Republike Srpske, potpredsjednik ovog entiteta Ramiz Salkić.

-Salkić ne može biti proceduralno predlagač Rezolucije o Srebrenici, poručio je Milorad Dodik i dodao:

-Treba odati počast žrtvama i osuditi zločin, ali suština 11. jula je izgubljena politizacijom i insistiranjem na kvalifikaciji.

Dodik je izjavio da neće ići u Srebrenicu zbog politizacije, dok je Mladen Ivanić rekao da je razmišljao o odlasku, ali da će konačnu odluku donijeti u narednih 15 dana. Također je istakao da neće otići na obilježavanje 11. jula ako se nastavi s politizacijom pomenutog događaja.

-Možda i odem u Srebrenicu ako događaj bude posvećen žrtvama, a ne političarima i takmičenju u broju Rezolucija, kazao je Ivanić.

11. jula u Srebrenici se obilježava 20. godišnjica od počinjenog genocida nad Bošnjacima, javila je N1. 

#BiH