Članak

Sorensen: Sloboda medija je uvjet za članstvo u EU

Osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija su ključni prioriteti za Evropsku uniju (EU), kazao je specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen.

Osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija su ključni prioriteti za Evropsku uniju (EU) i, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni su aspekt procesa integracije u EU zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinukazao je govoreći o Svjetskom danu slobode medija, koji se obilježava 3. maja 2014. godine, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen.

- Stoga, za EU, slobodni i profesionalni mediji ne mogu biti predmetom pregovora - kazao je Sorensen prenosi bh, novinska agencija Patria (NAP), Sorensen je svim novinarima i medijskim kućama u Bosni i Hercegovini čestitao Svjetski dan slobode medija.

- Danas, kad obilježavamo Svjetski dan slobode medija, podsjećamo na važnost nezavisnih i profesionalnih medija. Sloboda izražavanja i sloboda medija su temeljni stubovi dobrog upravljanja i političke odgovornosti u demokratskim društvima. Ako nema slobodnih medija koje rade prema profesionalnim i etičkim standardima, građani su lišeni uravnotežene i pouzdane informacije, podržane činjenicama. Uz pomoć slobodnih medija, razumijemo i razmatramo naše mjesto u svijetu i u zajednici - dodao je.

Sutrašnji dan je i povod da se prisjetimo onih novinara koji su izgubili život obavljajući svoju dužnost u interesu građana.

- Poštujemo važan posao novinara na terenu, posebno u područjima zahvaćenih sukobima.Kako bi promovisala slobodne medija koji rade u skladu sa najvišim etičkim i profesionalnim standardima, Evropska komisija je nedavno predstavila i promoviše Smjernice za podršku medijskih sloboda i integritet medija u zemljama u procesu proširenja EU - naveo je šef Delegacije EU, prenosi NAP.

 

#BiH