Članak

Prije osamnaest godina odigran prvi poslijeratni gradski derbi

Prije osamnaest godina, na današnji dan 2. maja 1996. godine odigran je prvi poslijeratni gradski derbi između FK „Željezničar“ i FK „Sarajevo“ na stadionu Grbavica nakon reintegracije 19. marta 1996.

Prije osamnaest godina, na današnji dan 2. maja 1996. godine odigran je prvi poslijeratni gradski derbi između FK „Željezničar“ i FK „Sarajevo“ na stadionu Grbavica nakon reintegracije 19. marta 1996. godine. Prvi udarac izveo je rahmetli predsjednik RBiH Alija Izetbegović, piše bh. novinska agencija Patria.

Rezultat utakmice bio je 1:1, a golove su postigli Bulend Biščević za „Željezničar“ u 33. minuti i Dženan Uščuplić za „Sarajevo“ u 57 minuti. Zanimljivo je da je danas Dženan Uščuplić na poziciji šefa stručnog štaba i da svoju ekipu priprema za derbi 4. maja, piše NAP.

Procjenjuje se da je broj posjetilaca bio oko 20.000.

Izgled karte za derbi 

Za Željezničar tada su igrali: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Za Sarajevo su igrali : Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

#Sport