Članak

Jagma za Vijećnicom: Komšića ne zanima ni stav Evropske komisije!

Gradska uprava Sarajeva zakazala je otvaranje sarajevske Vijećnice za 9. maj 2014. godine, iako objekat nema upotrebu dozvolu. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u izjavi za agenciju Patria tvrdi da će

Gradska uprava Sarajeva zakazala je otvaranje sarajevske Vijećnice za 9. maj 2014. godine, iako objekat nema upotrebu dozvolu, a vlasnik objekta Nacionalna i univezitetska biblioteka (NUB BiH) upozorava da je njihovo pravo uzurpirano, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

NUB BiH sprema i tužbu, no gradske čelnike Ivu Komšića i Aljošu Čamparu to očito ne zanima.

Uprkos svemu tome gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u izjavi za agenciju Patria tvrdi da će otvaranja biti, iako još nema svih potrebnih dozvola niti saglasnosti vlasnika. 

- To je skoro sve gotovo. Vijećnica će biti otvorena 9. maja. Nećemo mi raspravljati sa Evropskom komisijom, mi Vijećnicu otvaramo po našim zakonima, a ne zakonima Evropske komisije – kazao nam je Komšić kada smo ga upozorili na stav Delegacije EU da Vijećnica ne može biti otvorena prije nego se sve dozvole dobiju.

A, haotično stanje u vezi sa statusom Vijećnice i izdavanjem dozvola najbolje pokazuje koliko  se Gradskoj upravi žuri da u izbornoj godini otvori objekat i u njega smjesti administraciju, bez obzira na to što će vlasnika NUB BiH ostaviti bez prava.

Naime, kako su nam potvrdili iz Općine Stari Grad koja bi trebala izdati upotrebnu dozvolu tek za prvu i drugu fazu rekonstrukcije Vijećnice još uvijek im nije dostavljen izvještaj Komisije koja je formirana za obavljanje tehničkog pregleda, a zahtjev je podnesen polovinom marta.

Inače, zahtjev za prvu fazu rekonstrukcije i upotrebnu dozvolu podnio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a za drugu fazu Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) koja je vlasnik same Vijećnice. Pomoćnica načelnika Općine Stari Grad za urbanizam Mirsada Smajić za NAP je objasnila proceduru.

- Što se tiče Općine mi samo čekamo kad će Komisija dostaviti izvještaj da kažu što se tiče prve i druge faze konstrukcije može se dati upotrebna dozvola – kaže Smajić.

Na pitanje ko će dati upotrebnu dozvolu za treću i četvrtu fazu, Smajić je navela da je na nivou Federacije BiH formirana komisija koja bi na zahtjev investitora, a nakon tehničkog prijema, trebala izdati upotrebnu dozvolu.

- Ja trebam dati upotrebnu dozvolu za prvu i drugu fazu. Kako će završiti Federacija za treću i četvrtu i ko će dati konačno dozvolu ja ne znam. Bili smo na jednom sastanku i koliko sam upoznata mislim da i oni čekaju izvještaj o tehničkom prijemu – kazala je Smajić. 

#Lifemagazin