Članak

Nova RS niče u Ukrajini: Snovi o secesiji ostaju da žive

Nova Republika Srpska niče na istoku Ukrajine, u vidu mini države "Narodna republika Donjeck" upozorava danas ugledni Financial Times, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Nova Republika Srpska niče na istoku Ukrajine, upozorava danas ugledni Financial Times, prenosi bh. novinska agencija Patria. U tekstu Tonija Barbera, ovaj list upoređuje dođaje iz vremena početka agresije na BiH sa događanjima u Ukrajini, tvrdeći da postoje mnoge sličnosti. Posebno u ponašanju Rusije i Rusa sa ponašanjem Srbije i Srba u BiH.

Financial Times podsjeća da su ratne vođe Srba u BiH Radovan Karadžić i Ratko Mladić trenutno u Hagu gdje im se sudi za ratne zločine, te navodi da vođu pokreta za „Narodnu republiku Donjeck“ na istoku Ukrajine vodi bivši krupije i pripadnik mafije.

Autor teksta upoređuje izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina sa riječima Slobodana Miloševića iz devedesetih godina prošlog stoljeća.  

- Putin ne govori eksplicitno o velikoj Rusiji, mada je prije nekoliko dana implicirao da je jugoistočna Ukrajina Nova Rusija. Svako ko misli da mini-država Donjeck neće ostaviti nikakvog traga u historiji neka pogleda Republiku Srpsku. Nije se uspjela '90-tih priključiti Srbiji, ali je preživjela kao jedan od dva dijela Bosne, kao što je preživio i njen san o secesiji – navodi Financial Times, prenosi NAP. 

#BiH