Članak

Zukić: Međunarodna zajednica je dio vlasti i nosi dio krivice!

Međunarodna zajednica u BiH je, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH, sastavni dio vlast i kumovala je ovoj situaciji u kojoj se nalazi država, izjavio je za bh. novinsku agenciju Amir Zukić, ge

Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini je, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH, sastavni dio vlast ikumovala je ovoj situaciji u kojoj se nalazi država, izjavio je za bh. novinsku agenciju Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA).

Reagirajući na informacije o tome da plenumima koji se posljednjih dana organiziraju u bh. gradovima redovno prisustvuju i daju podršku pojedini predstavnici međunarodnih institucija, Zukić kaže kako bi bilo uputnije da međunarodna zajednica radi svoj dio posla i bude mehanizam deblokade.

Zukić: Kada smo htjeli smanjiti primanja rekli su nam da je to atak na neovisnost

- Evidentno je da bez međunarodne zajednice nije moguća deblokada funkcioniranja institucija. Ni proces reformi u BiH u svim segmentima, koji je započeo u vrijeme kada je visoki predstavnik bio Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), a kasnije stao, nije moguć bez njihovog angažmana i pristiska. Oni su dio strukture u BiH i bez njih ćemo teško do funkcionalne adminstracije – upozorava Zukić.

Prema njegovim riječima, dosadašnje iskustvo pokazuje da stranci prisustvuju radu bh. institucija, ili se aktivno uključuju samo kada su ugroženi njihovi interesi.

- Sigurno je da bi, kao što prisustvuju plenimima trebali biti prisutni i sjednicama parlamenata. Navest ću vam primjer da kada smo mi iz SDA zatražili smjenu Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH zbog njihovog nečinjenja i nerada, te previsokih plaća i primanja, dobili smo reakciju međunarodne zajednice da je to atak na nezavisnost te institucije – kaže Zukić.

On ističe, predstavnici međunarodne zajednice trebaju dati doprinos, ali i biti svjesni da su, uz naravno greške pojedinaca koji su obnašali i obnašaju vlast u BiH, i oni kumovali izazivanju opravdanog bunta kod građana. 

#BiH