Članak

Hodžić: Kako sam branio granice BiH u hrvatskom Saboru

Ne može se u hrvatskom Saboru govoriti o uspostavi trećeg entiteta u BiH, državi koja je samostalna i suverena, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za NAP Nedžad Hodžić, zastupnik u Saboru Hrvatske.

Ne može se i ne smije u hrvatskom Saboru govoriti o uspostavi trećeg entiteta u BiH, državi koja je samostalna i suverena, i zato sam prekinuo tu raspravu, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Nedžad Hodžić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske.

Hodžić je protekle sedmice, kao predstavnik bošnjačke manjine u najvišem zakonodavnom tijelu Hrvatske, vodio žučnu raspravu sa brojnim sabornicima iz lijeve i desne opozicije, koji su tražili hrvatski treći entitet u BiH.

U izjavi za NAP, Hodžić kaže da je pomalo razočaran što iz BiH nije dobio nikakvu podršku u tim nastojanjima, niti ima kontakata sa bh. politikom iz njegove matične države. Hodžić upozorava da, dok zvanični Zagreb nema jasan stav o trećem entitetu, opozicija od HDZ Hrvatske pa na desno otvoreno zagovara treći entitet „kao drugi korak, a onda i neki treći korak o kojem uopće ne želim govoriti“.

- Ne može se u hrvatskom Saboru govoriti o trećem entitetu. Reagirao sam kao neko kome je BiH matična država. Ne može se na takav način govoriti o suverenoj državi. Zato sam zatražio stanku, i zaustavio tu raspravu, to je van okvira dopuštenog pogotovo što nam povijest govori o negativnom iskustvu rasprave o granicama BiH van njenih granica – kaže Hodžić za NAP.  

Niko, kako ističe, hrvatskim političarima i sabornicima ne oduzima pravo da govore o problemima koje Hrvati u BiH imaju ili nemaju, ali ne ovakav način.

- Ja sam razočaran kolegama sa lijevog spektra koji su tako govorili, ali mi je i predsjednik Sabora rekao da smatra kako nije problem da se o tome govori, ali ja mislim da jeste. Hrvatska je tokom rata prema BiH imala politiku koja nije bila prijateljska i zato se predsjednik Ivo Josipović ispričao i zato je Milanović uputio Hrvate u BiH na Sarajevo, a ne na Zagreb – kaže Hodžić.

Prema njegovim riječima, premijer Zoran Milanović je prijatelj BiH i njegov dolazak u Mostar na početku nemira je imao neke negativne konotacije u medijima, ali Hodžić kaže da je on istinski prijatelj BiH i nije imao namjere da šalje političke poruke na ovom tragu.

- Ta se granica prešla i tražio sam prekid sjednice. Nastavit ću braniti BiH u hrvatskom Saboru, jer su bh. građani zaslužili samo pažnju i pomoć, a nikako ovakve rasprave. Ako se već govori o preustroju BiH, onda se mora na tapet staviti kompletan teritorij BiH. Hrvati su većina u Hercegovini, a bili su i u Posavini. Ali sad se s RS ne može razgovarati ni o milimetru teritorije, a u FBiH se traži transformacija – kaže Hodžić.

Govreći o raspoloženju hrvatske politike prema zahtjevima za treći entitet Hodžić kaže da je vladajuća lijeva koalicija puno transparentnija i želi funkcionalnu državu.

- Ali od centra pa desno, od HDZ pa nadesno, tu je politika poprilično nenaklonjena BiH kao zemlji ravnopravnih naroda i građana, tu ima još mišljenja da u drugom koraku bude entitet, pa onda i neki treći korak – upozorava Hodžić.

 

#BiH