Članak

Vranj: Sistem je zakazao, a Lukač je morao ranije reagirati!

Cijelokupan sigurnosni aparat je zakazao kada je napadnuta zgrada Predsjedništva BiH, a Lukač je morao ranije reagirati izjavio je večeras Edin Vranj, smijenjeni načelnik sektora kriminalističke polic

Cjelokupan sigurnosni aparat je zakazao kada je napadnuta zgrada Predsjedništva BiH i zapaljena zastava, a i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je morao ranije reagirati po službenoj dužnosti, izjavio je večeras Edin Vranj, smijenjeni načelnik sektora kriminalističke policije FUP-a u Dnevniku FACE TV, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).  

Vranj je kod Senada Hadžifejzovića prvi put progovorio o svojoj smjeni koja je došla, kako je u medijima navedeno, nakon što su objavljeni povjerljivi dokumenti o formiranju kriznog štaba FUP-a, uoči nereda. On je kategorično demantirao da je dao pomenute dokumente ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, kazavši kako su oni njemu „da je sreće trebali doći redovnim putem“ te da u njima nema ništa posebno.

- Nisam dao dokumente Radončiću, nikada nisam u životu sa njim razgovarao. Dao sam ih svom kolegi iz FUP-a Rasimu Hadžiću na njegov zahtjev i upozorio da ih ne kopira. Lukač je primao novinare na razgovore tih dana. A, neka Radončić objasni otkud ti dokumenti u „Avazu“ – kazao je Vranj. Prema njegovim riječima, odavno postoji sukob između njega i Lukača, odnosno nezadovoljstvo saradnjom. Vranj je potom ustvrdio da je cjelokupni sistem zakazao prilikom demonstracija, jer nije bilo saradnje. Kako nezvanično saznaje NAP, ovi Vranjevi navodi su potpuno tačni, što potvrđuju i informacije da je Lukač paljenje zgrada Vlade KS i Predsjedništva dugo vremena gledao na televiziji i to u društvu državnog tužioca Dubravka Čampare!  Tek kad se situacija otela kontroli i kada je dobio poziv sa višeg nivoa Lukač je, kako saznajemo, reagirao.

- Sigurnosni sistem nije djelovao u sadejstvu, Lukač je trebao ranije reagirati kada je napadnuta zgrada Predsjedništva BiH. Da sam bio na njegovom mjestu ja bih reagirao ranije. Takav događaj traži od običnih građana da reagiraju, a kamoli od policije – kazao je između ostalog Vranj. On je utvrdio da je evidentno kako rukovodeći službenici agencija za provođenje zakona „ratuju između sebe“, te da ih na neki način privatiziraju. Vranj se založio da se oformi neovisna komisija koja će utvrditi ko je u ovom slučaju zakazao. Smijenjeni glavni operativac Federalne uprave policije je sasvim otvoreno, na osnovu svojih saznanja, ustvrdio da „većina političara krade“ te rekao da je FUP podnio niz prijava za milionski kriminal između ostalih i protiv političara.

- Tužilaštva su posebna priča. Oni rukovode i nadziru istrage, a i ima onih koji su devalvirali mjesece policijskog rada i koji su pod političkim utjecajem i koji su korumpirani. Čast izuzecima – rekao je Vranj. Na pitanje, da li očekuje da Lukač povuče odluku o njegovoj smjeni Vranj je rekao da ne vjeruje da će to htjeti, ali i da „neće imati priliku da to uradi“, ne želeći da to pojasni. Kraktko je ocijenio istragu koju protiv njega za ratni zločin vodi SIPA običnom izmišljotinom, kazavši kako je ponosan da je i tokom rata poštivao Ženevske konvencije.  

#BiH