Članak

Da je Sirotanović živ činio bi sve za bolje sutra rudara

Današnji dan u svijetu se obilježava kao Svjetski dan rudara. Slavi se u spomen na rudare koji su u borbi za svoja radnička prava izgubili živote u sukobu s vlastima u svojim državama.

Današnji dan u  svijetu se obilježava kao Svjetski dan rudara. Slavi se u spomen na rudare koji su u borbi za svoja radnička prava izgubili živote u sukobu s vlastima u svojim državama.

Najpoznatiji bh. rudar bio je Alija Sirotanović, udarnik i junak socijalističkog rada. Sa svojih osam komorata 24. jula 1949. godine za osam sati rada oborio je svjetski rekord u kopanju uglja. Iskopali su 253 kolica ili 152 tone uglja. Sjećanje na Aliju Sirotanovića i danas čuva njegov bratić Arif Sirotanović.

- Alija se saživljavao s rudarima. Dijelio bi mišljenje s njima i davao im snagu. Hrabrio ih i činio sve da budu sretniji. Da je danas živ činio bi sve za bolje sutra rudara – navodi Sirotanović.

Iako Arif nije rudar, otac i amidže su bili, a i on je danas u svakodnevnom kontaktu s rudarima Rudnika mrkog ulja „Breza“ . Kaže da i pored neobičnih uslova u kojima rade, situacija je bolja otkad su rudnici u koncernu JP Elektroprivrede BiH. 

- Rudar rudaru je najveći drug, jedan drugom život spašavaju. Ma kako posao bio težak rudarima je njihov hljeb sladak. Oni su uvijek veseli, šale se, život rudara se svodi na drugarstvo ma koliko da je težak – ističe Sirotanović.

Sjećanje na Aliju Sirotanovića živi među svim rudarima i stanovnicima Breze gdje i jedna ulica nosi njegovo ime, a u krugu RMU „Breza“ stoji njegova bista.

 

#BiH