Članak

U Ukrajini sve visi u vazduhu i sve je moguće

Ako bi se trupe poslale van Krima, na teritoriju Ukrajine i istočnih provincija to bi bilo veoma opasno – govori Neven Kazazović, vanjskopolitički analitičar za bh. novinsku agenciju Patria.

Ako bi se trupe poslale  van Krima, na teritoriju Ukrajine i istočnih provincija to bi bilo veoma opasno – govori Neven Kazazović, vanjskopolitički analitičar za bh. novinsku agenciju Patria. On se osvrnuo na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da moraju zaštiti svoj narod na Krimu, međutim Putin je spominjao i istočne provincije Ukrajine gdje većinski žive Ukrajinci. On dodaje da i ukrajinsko rukovodstvo vodi računa da ne izazove neku neželjenu reakciju Rusije.

Ukrajinski poluotok Krim, koji je autonomna republika u sastavu Ukrajine, postao je epicentar ukrajinske krize nakon što je opozicija formirala novu vlast u Kijevu. Konvoj sa više stotina pripadnika ruskih trupa krenuo je prema Simferopolju, glavnom gradu Krima. Zbog toga je Ukrajina optužila Rusiju za “vojnu invaziju i okupaciju”.

- Za sada je situacija konfuzna, to je jedno, a drugo je da vlada neka vrsta predratnog stanja, a da li će doći do rata teško je reći. A ako i dođe do rata pitanje je gdje bi se vodio – navodi Kazazović.

Kakve bi razmjere poprimio mogući oružani sukob, za NAP Kazazović kaže:

- Osobina rata je da se lako širi, brzo se započne, ali se teško završava. Sve visi u vazduhu i sve je moguće – ističe Kazazović.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov izjavio je da je vazdušni prostor Ukrajine sada zatvoren za “sve necivilne letjelice“. 

#BiH