Članak

Tužilaštvo za Karadžića traži doživotni zatvor

Drugog dana dokaze su iznosili tužioci Alan Tieger i Katrina Gustavson, a zatražena je doživotna kazna zatvora za Karadžića. Iznošenje završne riječi započelo je optužbom Karadžića za teror nad Saraje

Iznošenje završne riječi Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim tribunalom u Hagu za danas je završeno. Sutra, u 9 sati, počinje iznošenje završne riječi odbrane. Radovan Karadžić branit će se sam, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Drugog dana dokaze su iznosili tužioci Alan Tieger i Katrina Gustavson, a zatražena je doživotna kazna zatvora za Karadžića. Iznošenje završne riječi započelo je optužbom Karadžića za teror nad Sarajevom.

- Pravda za sve žrtve zahtijeva ništa manje nego doživotnu kaznu zatvora. Ovim su završeni naši argumenti - kazao je Tieger koji je u toku izlaganja kazao da je najstrašnije što su prisilno odvajane žene i djeca od muškaraca.

- Karadžić je odabrao bosansko stanovništvo Srebrenice za istrebljenje. Ubijeni su samo na osnovu identiteta. Životi žena i djece, koji su bili razdvojeni, su uništeni - kazao je Tieger, dok je Katrina Gustavston kazala da su organizovana ubistva na rijeci Jadar.

Karadžić za iznošenje odbrane imat će dva dana i cijeli postupak bi trebao biti završen u četvrtak, a presuda se očekuje sredinom naredne godine.

#BiH