Članak

Predsjednik Merhameta posjetio sirijske izbjeglice: Naredne sedmice u Beograd šalju pomoć

Šahić je sa izbjeglicama koje su skoncentrirane na dvije lokacije u Beogradu razgovarao o tome koja im je vrsta pomoći najpotrebnija. "Merhamet" će, shodno Šahićevim razgovorima na licu mjesta, polovi

Predsjednik HO "Merhamet" MDD Hajrudin Šahić i njegovi saradnici boravili su u Beogradu kako bi se podrobnije informirali o situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su u tranzitu prema zemljama zapadne Evrope, prenosi novinska agencija Patria.

Šahić je sa izbjeglicama koje su skoncentrirane na dvije lokacije u Beogradu razgovarao o tome koja im je vrsta pomoći najpotrebnija. "Merhamet" će, shodno Šahićevim razgovorima na licu mjesta, polovinom naredne sedmice uputiti interventnu pomoć za izbjeglice u Beogradu vrijednu između 10.000 i 15.000 KM.

Pomoć će se sastojati od flaširane vode, mlijeka, hrane, pelena za bebe i higijenskih sredstava. "Merhamet" će, posredstvo  svojih partnera, obezbijediti i svakodnevne obroke za izbjeglice. Tu pomoć „Merhamet“ će finansirati iz vlastitih sredstava.   

- Pozivamo građane BiH da se i oni uključe u „Merhametovu“ akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja, koju je u toku  – izjavio je Šahić.

Novčana sredstva za ovu akciju se prikupljaju na dva načina:

- Putem humanitarnog telefona broj: 090 292 001, a vrijednost poziva je 3 KM.

- Uplatama na namjenski račun otvoren kod Vakufske banke d.d. Sarajevo

Za uplate u zemlji:

Transakcioni račun Vakufske banke broj 1601120000002395

poziv na broj:

1600150000179420 KM „Pomoć izbjeglicama iz Sirije“

Za uplate iz inostranstva (EUR):

Intermediary Bank: COMMERZBANK AG, Frankfurt Am Main

SWIFT CODE: COBADEFF

Beneficiary's Bank: VAKUFSKA BANKA D.D. SARAJEVO

SWIFT CODE: VAKUBA22

IBAN: BA391600150000179517

Beneficiary: HO „MERHAMET" MDD, Bistrik 2 Sarajevo

- Osim toga, u toku je „Merhametova“ akcija „Kurban“, zahvaljujući kojoj ćemo ponovo prikupiti značajne količine mesa za izbjeglice iz Sirije u Turskoj, u kojoj je oko tri miliona izbjeglica. Prošle godine, „Merhamet“  je, u saradnji sa AFAD-om i Ambasadom BiH u Turskoj,  sirijskim izbjeglicama u Turskoj, na području Gaziantepa i Viranšehira, dopremio 121 tonu kurbankog mesa - kazao je Šahić i dodao:

- „Merhamet“ budno prati situaciju vezanu za novi izbjeglički talas prema zemljama Evrope. Ukoliko izbjeglice krenu prema našoj zemlji, „Merhamet“ je spreman da, uz pomoć države i naših donatora, svakodnevno priprema između 500 i 1.000 obroka za izbjeglice, te da, uz pomoć naše američke partnerske organizacije MCC, obezbijedi interventne higijenske pakete i vodu za izbjeglice.

 

#BiH