Članak

20 godina od Namjerne sile: Dan kada je NATO krenuo u obračun sa agresorom u BiH

Operaciju je započeo NATO savez kao odgovor na tešku situaciju u BiH. Iako je planirana i službeno odobrena od strane Vijeća NATO-a još u julu 1995., operacija je pokrenuta kao izravni odgovor na drug

Sutra se navršava 20. godina od operacija Namjerna sila (Operation Deliberate Force), a što je bila zračna kampanja NATO saveza s ciljem onesposobljavanja vojnog arsenala Srba u ratu u Bosni i Hercegovini. U operaciji koja je trajala od 30. avgusta do 20. septembra 1995., učestvovalo je osam savezničkih država, obavljeno je 3.515 letova i izbačeno je 1026 bombi, piše novinska agencija Patria.

Operaciju je započeo NATO savez kao odgovor na tešku situaciju u BiH. Iako je planirana i službeno odobrena od strane Vijeća NATO-a još u julu 1995., operacija je pokrenuta kao izravni odgovor na drugi slučaj masakra na sarajevskoj tržnici Markale, 28. avgusta 1995. jer je bilo utvđeno da je mina koja je u Sarajevu ubila 43 ljudi došla sa srpskih agresorskih položaja oko grada.

Avioni koji su učestvovali u operaciji su letjeli iz vojne baze u Italiji i sa američkog nosača aviona Theodore Roosevelt. 68 posto bombi korištenih u operaciji su bile tipa ”precizno navođene municije”.

Srpski zračno odbrambeni sistem koji se sastojao od aviona i PAT postrojenja je učinio operaciju opasnim poduhvatom. 30. avgusta 1995. godine francuski Mirage 2000 borbeni avion je oboren od strane srpskog protivavionskog topa. Ipak operacija je bila efikasna i time da je dovela Srbe za pregovarački sto. 

 

#BiH