Članak

Radončić: Možemo BiH povući ka EU, a da apsolutno poštujemo i svoje bošnjaštvo i vjeru

U vrlo otvorenom intervjuu Radončić je odgovarao na pitanja poput onih zbog čega se kandidirao za Predsjedništvo BiH na oktobarskim izborima, zviždanju publike u Zenici, zbog čega smatra da je omiljen

Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina ima snažno pruženu ruku od Brisela, od evropskih i zapadnih zemalja i da možemo povući BiH naprijed, da je možemo vratiti u prirodno stanje, a da pri tome poštujemo apsolutno i svoje bošnjaštvo, svoju vjeru -  kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) gostujući večeras u emisiji „Interview 20“ urednice Sanele Prašović-Gadžo, koja se emituje na BHT1 televiziji, prenosi bh. novinska gencija Patria (NAP).

A, na tom putu napretka, rekao je dalje Radončić, Bosni i Hercegovini mogu pomoći svi njeni narodi.

- Multietičnost BiH je njezina velika prednost. Jer, nama je jako važno da imamo Hrvate koji će za nas lobirati u mnogim evropskim zemljama, da imamo Srbe koji će lobirati u drugim zemljama, da zajedno lobiramo negdje treće i da mi Bošnjaci lobiramo negdje četvrto – rekao je Radončić.

U vrlo otvorenom intervjuu osnivač SBB-a je odgovarao na pitanja poput onih zbog čega se kandidirao za Predsjedništvo BiH na oktobarskim izborima, zviždanju publike u Zenici, zbog čega smatra da je omiljen u narodu... Govorio je o vlastitom životu i odrastanju u radničkoj porodici.

Na pitanje kako komentariše pohvalu pomoćnika državnog sekretara SAD-a za vrijeme dok je bio ministar sigurnosti BiH, Radončić je kazao da on smatra da je političar jedino snažan onoliko koliko je snažan na domaćem terenu, među svojim narodom...

- Kao ministar sigurnosti svoj posao sam radio u najboljem interesu Bosne i Hercegovine. Ako to odgovara jačanju sigurnosnog stanja kod naših strateških saveznika, a SAD to jesu, utoliko i bolje. Posao treba da radimo zbog nas, zbog našeg interesa, komplimenti nam mogu goditi ali to s druge strane uopšte ne smije da bude razlog da razmišljamo o američkom interesu više nego o svom vlastitom. Gdje se ti interesi spoje, to još bolje – rekao je Radončić, prenosi NAP.

#BiH