Članak

Indonezija: Ban Ki Moon uručio nagradu sarajevskom Centru za postkonfliktna istraživanja

Nagradu je primila direktorica Velma Šarić, a uručio je generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon. Iznos nagrade je 40.000 dolara.

Uoči šestog Globalnog foruma Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija koji se održava 29. i 30. avgusta na Baliju, ova Alijansa i BMW grupacija proglasili su dobitnike Nagrade za interkulturalnu inovativnost u 2014. godini. Centar za post-konfliktna istraživanja (PCRC) iz Sarajeva, osvojio je prvu nagradu za projekat ''Obični heroji'' među jedanaest finalista, piše bh. novinska agencija Patria.

Nagradu je primila direktorica Velma Šarić, a uručio je generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon. Iznos nagrade je 40.000 dolara.  

Projekat „Obični heroji“ je prvi projekat Centra za postkonfliktna istraživanja koji je finansirao State Department 2010. godine. Bavi se specifičnom temom moralne hrabrosti i spašavanja. Govori o ljudima, običnim ljudima koji su u vrijeme rata, genocida i konflikta ustali i pokazali moralnu hrabrost i spasili drugog čovjeka, kazala je ranije za NAP Šarić.

Kako je ranije pisala Patria, CPRC je nastao 2010. godine, a primarni cilj je kroz kontakte sa mladim stručnjacima i istraživačima sa uglednih univerziteta čuvati i širiti istinu o događajima tokom agresije na BiH, kao i drugim dijelovima svijeta. Fokusirani su na rad u lokalnim zajednicama BiH i regiji primarno sa mladima ljudima, njegovanje okruženja održivog mira i olakšanje obnove međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini i na Balkanu koristeći kreativne multimedijalne projekte i programe koji pomažu osnaživanju tolerancije, moralne hrabrosti, međusobnog razumijevanja i pozitivne promjene.

Konferencija na Baliju završit će objavom Deklaracije sa Balija, kojom se potvrđuju praktični koraci koji imaju za cilj poticanje dijaloga i razumijevanja, promovisanje vjerske tolerancije i poštovanja drugog, a što i jeste cilj nagrade za interkulturalnu inovativnost, prenosi Patria.

#BiH