Članak

Masakr na Alipašinom Polju: Jedanaestero Sarajlija smrt zatekla u redu za hljeb

Porodice, prijatelji, komšije te delegacije Kantona i Grada Sarajeva kao i Općine Novi Grada položile su danas cvijeće i odale počast učenjem Fatihe i minutom šutnje stradalim Sarajlijama na mjestu ma

Porodice, prijatelji, komšije te delegacije Kantona i Grada Sarajeva kao i Općine Novi Grada položile su danas cvijeće i odale počast učenjem Fatihe i minutom šutnje stradalim Sarajlijama na mjestu masakra kod pijace na Alipašinom Polju.

Na tom kobnom mjestu, prije 23 godine, svoje živote su izgubili: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkulj, Edin Uzunović i još dva građanina koji, nažalost, nikada nisu identificirana, prenosi novinska agencija Patria.

-Na današnji dan 1992. godine oko 12 sati sa neprijateljskih položaja iz pravca Nedžarića ispaljena je minibacačka granata kalibra 120 milimetara koja je pala među skupinu građana, od čijeg dejstva je na licu mjesta poginulo 11 naših sugrađana, dok je teže i lakše ranjeno njih 53, podsjetio je sve prisutne ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

Na mjestu stradanja svog muža bila je i Miraleta Bahtić koja se sa suzama u očima prisjetila tog tužnog dana kada je njen muž Rifet otišao po hljeb i čekajući u redu kako bi ga kupio sebi ostalim članovima porodice izgubio život.

-Bio je red za hljeb dužine oko 200 metara i odjednom je pala granat. Pored mene je poginuo 24-godišnji Jasmin Đozo, a mene je geler pogodio u kičmu i pao sam. Neka djevojčica mi je pomagala da ustanem, ali ja nisam mogao stajati na nogama. U kamion su trpali poginule i povrijeđene. Bio je užas. Teško mi je govoriti, emocije se vraćaju, detaljima sa mjesta stradanja dopunio ju je Hamdija Smajić, koji je i ove godine prisustvovao ovoj godišnjici, saopćeno je iz Vlade KS. 

#BiH