Članak

Do kraja godine Srbija reže 30.000 radnih mjesta u državnoj službi

Srbija bi do kraja godine u javnim službama trebala imati oko 30.000 zaposlenih manje kao rezultat dvogodišnje racionalizacije, priopćila je u nedjelju srbijanska ministrica državne uprave i lokalne s

Srbija bi do kraja godine u javnim službama trebala imati oko 30.000 zaposlenih manje kao rezultat dvogodišnje racionalizacije, priopćila je u nedjelju srbijanska ministrica državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, prenosi novinska agencija Patria. 

"Racionalizacija traje već dvije godine jer je na snazi zabrana zapošljavanja (u javnim službama). Do kraja ove godine imat ćemo manje oko 30.000 zaposlenika u državnoj službi. Dakle, manje onih koji rade u oblasti kulture, školstva, zdravstva u onome što se zove država, a ne javna preduzeća", objasnila je ministrica Udovički za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Lokalne uprave širom Srbije dobit će od ministarstva kvote s maksimalnim brojem uposlenika koje mogu imati, a za otpremnine je u budžetu osigurano oko 42 miliona eura.

Ministrica državne uprave najavila je da će racionalizacija u javnim službama početi polovicom septembra, a poslije prvog kruga analizirat će se u kojim sektorima nedostaju kadrovi.

#Region