Članak

Baronesa Anelay u prvoj službenoj posjeti BiH

Baronesa Joyce Anelay, specijalni predstavnik premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima, dolazi u svoju prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini u srijedu, 2. septembra,p

Baronesa Joyce Anelay, specijalni predstavnik premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima, dolazi u svoju prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini u srijedu, 2. septembra,prenosi novinska agencija Patria.  

Njena posjeta označava podršku koju Vlada Velike Britanije pruža naporima postkonfliktnog društva, kao što je Bosna i Hercegovina, u okončanju strašne nesreće seksulanog nasilja u sukobima.

U prostorijama nevladine organizacije Medica Zenica u Zenici, baronesa Anelay će se susresti sa predstavnicima šest nevladinih organizacija (Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka, Viva žene Tuzla, BIRN, TRIAL, i PCRC), koje rade širom Bosne i Hercegovine na pružanju podrške preživjelima ratnog seksualnog nasilja, kako bi razgovarali o postignućima i izazovima u njihovom radu, ali i kako bi čula od njih kako se lekcije, naučene u Bosni i Hercegovini, mogu primijeniti na druge dijelove svijeta, gdje je također došlo do takvih zločina. 

Baronesa Anelay će također posjetiti i Resursno-konsultativni centar Maya u Zenici, koji je izgrađen uz pomoć Velike Britanije, i koji pruža 24-satnu podršku preživjelima seksualnog nasilja i njihovim porodicama, gdje će razgovarati sa nekim od korisnika.

Poziv medijima

Mediji se pozivaju da prisustvuju posjeti baronese Anelay, u skladu sa sljedećim rasporedom, u prostorijama Medica Zenica, adresa: Krivače 40, Zenica:

10.45 Prilika za fotografiranje dolaska baronese Anelay
11.10 Izjave Sabihe Husić, direktorice Medica Zenica, Nade Golubović, predsjednice upravnog odbora     Udružene žene Banja Luka, i baronese Anelay
11.20 Prilika za fotografiranje početka sastanka baronese Aneley sa NVO. 

#BiH