Članak

Prvi korpus Armije RBiH sutra slavi 22. godišnjicu

Najznačajniji korpus Armije RBiH, u čijoj zoni odgovornosti je bio i glavni grad BiH, osnovan je 1. septembra 1992. godine. Prvi komandant bio je Mustafa Hajrulahović Talijan, a komandanti su kasnije

Prvi korpus Armije RBiH sutra slavi 22. godišnjicu, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Najznačajniji korpus Armije RBiH, u čijoj zoni odgovornosti je bio i glavni grad Bosne i Hercegovine, osnovan je 1. septembra 1992. godine. Prvi komandant bio je Mustafa Hajrulahović Talijan, a komandanti ovog korpusa kasnije su bili i generali Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić.

Prvi korpus Armije RBiH bio je jedan od sedam korpusa u sastavu Armije RBiH. Na samom početku srpske agresije na BiH brojao je 34.500 pripadnika da bi broj do 1995. godine narastao na 40.500 pripadnika.

Čak 472 pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH je odlikovano najvišim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”, 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit” dok je 29 pripadnika odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH. Osim toga, tri  brigade u sastavu ovog korpusa su odlikovane kolektivnim priznanjem „slavna“ a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“.

#BiH