Članak

Sve što učenici proizvedu može se kupiti u školskoj prodavnici „Njemačko ćoše“

U prostoru škole, prije desetak godina uz pomoć donatorskih sredstava Njemačke napravljena je mala mljekara, pekara, mesara i gljivara.

Govoriti o budućnosti poljoprivrede u BiH, znači govoriti o novim generacijama koje će svoje obrazovanje usmjeriti na ovu granu privrede. Jedna od škola u Kantonu Sarajevo koja ih obrazuje i edukuje u tom smjeru je Srednja škola za poljoprivredu, prehranu, veterinu i uslužne djelatnosti u Sarajevu, piše bh. novinska agencija Patria.

Nastavni proces u ovoj školi usmjeren je na teorijsku i praktičnu nastavu u nekoliko različitih smjerova. Koji god smjer djeca odaberu, poljoprivredni, prehrambeni, veterinarski tehničar ili trogodišnje obrazovanje za mesara, pekara, voćara, prerađivača mlijeka velika pažnja posvećuje se praktičnoj nastavi.  

Ova škola ostvarila je saradnju sa brojnim institucijama u kojoj učenici mogu vidjeti procese rada i steći iskustvo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, Federalni zavod za poljoprivredu, Veterinarski fakultet te nekoliko bh. kompanija. Osim te saradnje, škola ima i vlastito imanje u Ahatovićima gdje uzgajaju nekoliko vrsta povrća i voća. Najviše se sade krompir, špinat i jabuka.

U prostoru škole, prije desetak godina uz pomoć donatorskih sredstava Njemačke napravljena je mala mljekara, pekara, mesara i gljivara. Učenici ove škole pokrenuli su program prerade mlijeka i proizvode nekoliko vrsta sira.

Sve što uzgoje koristi se u školskoj pekari, a proizvodi se mogu kupiti u školskoj prodavnici „Njemačko ćoše“ po vrlo pristupačnim cijenama. Važno je istaknuti da svi proizvodi prolaze kontrolu prije nego što dođu na tržište. Kontrole se vrše i u školskoj laboratoriji kao praktični dio na smjeru prehrambeni tehničar i u Poljoprivrednom institutu u Butmiru.

Učenici ove škole redovni su izlagači na sajmovima domaće proizvodnje te na takav način ono što prizvedu predstavljaju široj javnosti.

Interesantan je podatak da je škola ušla u projekat proizvodnje novih kultura i unapređenja dosadašnje proizvodnje. Radi se o rukoli, biljci koja je relativno nepoznata, ali u svjetskim kuhinjama veoma cijenjena i poslužuje se kao salata. Iako je malo skuplja u odnosu na zelenu salatu, njene nutritivne vrijednosti opravdavaju cijenu.

Mnogi učenici po završetku školovanja pronašli su posao, a neki su započeli i vlastitu proizvodnju, piše Patria.

#BiH