Članak

Kina prijeti osvetom SAD ako se McCarthy sastane sa tajvanskim liderom

Očekuje se da će 5. aprila na povratku za Tajvan svratiti u Los Angeles

(Patria) - Kina je zaprijetila osvetom ako se predsjedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin McCarthy sastane s predsjednikom Tajvana tokom njenog predstojećeg putovanja kroz Los
Angeles, javio je AP.

Predsjednica Tsai Ing-wen napustila je Tajvan u srijedu popodne zbog turneje po saveznicima u Americi, koju je predstavila kao priliku da pokaže privrženost Tajvana demokratskim vrijednostima na svjetskoj sceni. Tsai bi trebala proći kroz New York u četvrtak prije nego što krene u Gvatemalu i Belize.

Očekuje se da će 5. aprila na povratku za Tajvan svratiti u Los Angeles, kada je okvirno zakazan sastanak sa McCarthyjem. Planirani sastanak izazvao je strah od žestoke kineske reakcije usred pojačanih trvenja između Pekinga i Washingtona oko američke podrške Tajvanu i pitanjima trgovine i ljudskih prava.

Glasnogovornik kineskog ureda za poslove s Tajvanom, Zhu Fenglian, osudio je Tsaina zaustavljanja i zahtijevao da se nijedan američki zvaničnik ne sastane s njom. 

„Čvrsto se protivimo tome i poduzećemo odlučne protumjere“, rekao je Zhu na konferenciji za novinare. SAD bi se trebale „suzdržati od dogovaranja tranzitnih posjeta Tsai Ing-wen, pa
čak i kontakta s američkim zvaničnicima i poduzeti konkretne radnje kako bi ispunile svoju svečanu obavezu da neće podržavati nezavisnost Tajvana“, rekla je.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da će Kina „pomno pratiti razvoj situacije i odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“. Mao je rekao da Sjedinjene Države „provode opasne aktivnosti koje potkopavaju političke temelje bilateralnih veza“.

McCarthy, republikanac iz Kalifornije, rekao je da će se sastati s Tsai kada ona bude u SAD-u i nije isključio mogućnost da otputuje na Tajvan u znak podrške. Nakon posjete tadašnje predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu 2022. godine, Peking je lansirao projektile iznad tog područja, rasporedio ratne brodove preko srednje linije Tajvanskog moreuza i izveo vojne vježbe u simuliranoj blokadi ostrva. Peking je također obustavio pregovore o klimi sa SAD-om i ograničio komunikaciju između vojske i Pentagona, podsjeća AP. 

#Svijet