Članak

Britanski eksperti: Ruski špijuni su u Ukrajini efikasniji od ruske vojske

Međutim, i špijuni su imali svojih propusta.

(Patria) - Ruske sigurnosne i obavještajne službe postigle su veći uspjeh u Ukrajini od njene vojske, kaže vodeći britanski istraživački centar za odbranu, javlja BBC. Ruske špijunske agencije počele su da se pripremaju za invaziju na Ukrajinu još u junu 2021. godine, navodi se u izvještaju Royal United Services Institute (Rusi). Federalna služba sigurnosti (FSB) brzo je dominirala stanovništvom u okupiranim područjima Ukrajine, dodaje Rusi. Izvještaj je sastavljen korištenjem izvora, uključujući snimljene dokumente, navodi se.

Ukrajinski obavještajni službenici, presretnute komunikacije i istraživanja na terenu također su doprinijeli istraživanju. Istraživači kažu da je FSB uspio preuzeti hard diskove državnih kompjutera kako bi identificirao prokijevske pojedince koje njeni agenti žele uhapsiti i ispitati. Jedinice za elektronsko ratovanje raspoređene su kako bi odsjekle okupirane dijelove Ukrajine od vanjskog svijeta, navodi institut.

Prema istraživačkom centru, šef ruske vanjske obavještajne službe (SVR) rekao je predsjedniku Vladimiru Putinu da im je potrebno više vremena za pripremu i zatražio odlaganje invazije. Njegov zahtjev je odbijen.

Izvještaj na 39 stranica, pod naslovom Preliminarne lekcije iz ruskih nekonvencionalnih operacija tokom rusko-ukrajinskog rata, od februara 2022. do februara 2023., ima za cilj upozorenje zapadnim vladama o obimu ruskih tajnih operacija za podmetanje ciljane zemlje. 

Specijalne metode

Glavni autor izvještaja, Jack Watling, ukazuje na nedavno hapšenje visokog njemačkog obavještajnog zvaničnika optuženog za prosljeđivanje visoko povjerljivih informacija Moskvi.

„Očigledno je“, kaže se u izvještaju, „da su ruske specijalne službe uspjele regrutirati veliku mrežu agenata u Ukrajini prije invazije i da je veliki dio aparata za podršku ostao održiv nakon invazije, pružajući stalan protok ljudske inteligencije ruskim snagama.“

Ruska unutrašnja špijunska agencija, FSB, nasljednik sovjetskog KGB-a, uspjela je to učiniti formiranjem privremenih operativnih grupa koje su se fokusirale na ciljane gradove kao što je
Melitopolj. Kako su ruske snage napredovale, službenici FSB-a bi zaplijenili dokumente ukrajinske vlade iz lokalnog sjedišta, preuzimali hard diskove kompjutera što im je onda omogućavalo da
naprave spiskove ko radi za državu i gdje živi. 

Pretresi od kuće do kuće su potom rezultirali hapšenjima i ispitivanjima u podrumima. Mučenje je često korišteno, kaže Watling, ne toliko da bi se izvukle informacije, već više u svrhu zastrašivanja, da bi se stanovništvo odvratilo od otpora okupaciji. 

Najmanje 800 ukrajinskih zvaničnika je kooptirano da rade za FSB, neki voljno, neki prisiljeni. U isto vrijeme, jedinice za elektronsko ratovanje radile su na prekidu pristupa ukrajinskoj televiziji, radiju i internetu, dodatno izolirajući stanovništvo u područjima pod okupacijom. FSB je, kaže Watling, procijenio da im je potrebno samo kontrolirati 8% stanovništva kako bi pokorili područje.

Ukupna slika je da su ruske obavještajne i sigurnosne agencije postigle veći stepen uspjeha u Ukrajini nego njena vojska, koja je pretrpjela brojne neuspjehe.

Propusti tajnih službi

Međutim, i špijuni su imali svojih propusta. Njihova prvobitna procjena prije invazije, data predsjedniku Putinu, bila je da će ruske snage biti dočekane raširenih ruku i da će se vlada u Kijevu brzo srušiti. To se pokazalo katastrofalno pogrešnim za Moskvu.

„Ruskim specijalnim službama“, kaže se u izvještaju, „nedostaje poštenje da tačno izvještavaju o vlastitim naporima. Čini se da postoji sistemski problem pretjeranog izvještavanja o nečijim uspjesima i prikrivanja slabosti nadređenima.“ Jack Watling ističe primjer ruskog generala u vojnoj obavještajnoj službi GRU-a koji je bio zadužen za trovanje u Salisburyju 2018. upotrebom nervnog agensa novičok u neuspjelom pokušaju da ubije prebjega iz KGB-a Sergeja Skripalja. Uprkos tome što je operacija razotkrivena i navodni krivci javno identifikovani, taj general nije smijenjen. Umjesto toga, on je unapređen. 

#Svijet