Članak

Lagumdžija čestitao Mogerini: Prava osoba na pravom mjestu

Mogerini je posjetila BiH krajem jula te prisustvovala predstavljanju Sporazuma za rast i zapošljavanje. Tada je kazala da se nada promjenama koje su potrebne BiH.

Ministrica vanjskih poslova Italije Federika Mogerini (Federica Mogherini) imenovana je na dužnost visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije. Na tom mjestu naslijedila  je Ketrin Ešton (Catherine Ashton), piše bh. novinska agencija Patria.

Čestitke Mogerini uputio je i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji smatra da je to odlična vijest za nas u BiH.

- Vjerujemo da će i na poziciji visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost nastaviti podržavati i promovirati politiku integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ministrici Federici Mogherini želim puno uspjeha u rješavanju problema i izazova u turbulentnim i nepredvidivim globalnim kretanjima, ubijeđen da je ona prava osoba na pravom mjestu, sposobna odgovoriti izazovima koji stoje pred nama - navodi se u čestitki ministra Lagumdžije.

Podsjećamo, Mogerini je posjetila BiH krajem jula te prisustvovala predstavljanju Sporazuma za rast i zapošljavanje. Tada je kazala da se nada promjenama koje su potrebne BiH.

 - Italija je tokom poplava u BiH pokazala svoju solidarnost, ali nismo zaboravili ni februarske proteste i zahtjeve građana – kazala je Mogerini, navodeći da će građani na predstojećim izborima dići svoj glas.

Kako je tada naglasila Mogerini, s obzirom da je Italija početkom jula preuzela predsjedavanje EU Zapadni Balkan je strateški prioritet tog predsjedavanja.

- Problem ekonomskog rasta nije samo u ovoj zemlji, cijela Evropa već godinu se suočava sa promjenama. Građani Evrope žele promjene.  Poplave u BiH odrazile su se na ekonomsku sliku, tako da strani investitori uzimajući u obzir sve to, nisu spremni ulagati u BiH - kazala je Mogerini dodajući da je iz BIH potreban signala, odnosno akti koji mogu biti valorizirani u Briselu.

Inače, Mogerini je mjesto šefa dipomatije Italije preuzela u februaru. U avgustu prošle godine izabrana je za predsjedvajuću italijanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a bila je i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 

Poljski premijer Donald Tusk će biti imenovan za nasljednika Hermana Van Rompeja na čelu Evropskog vijeća.

#BiH