Članak

Uprkos tehnologiji: Polaroid fotografije atrakcija za turiste

Fotografiranje polaroidom (slika izlazi nakon fotografiranja) na sarajevskim ulicama je kažnjivo jer amateri fotografi koji na takav način pokušavaju osigurati egzistenciju nemaju dozvole za tu vrstu

Fotografiranje polaroidom (slika izlazi nakon fotografiranja) na sarajevskim ulicama je kažnjivo jer amateri fotografi koji na takav način pokušavaju osigurati egzistenciju nemaju dozvole za tu vrstu djelatnosti, piše bh. novinska agencija Patria.

Tako, ukoliko vas policijski službenici uhvate da radite sa ovim aparatom na sarajevskoj Baščaršiji gdje je i najveći promet turista i posjetilaca platit će te kaznu u visini 500 KM.

Jedan od sarajevskih fotografa kazao je za NAP kako već ima dvije kazne od po 500 KM, jer ga je policija zatekla kako slika turiste kod Sebilja na Baščaršiji i naplaćuje im fotografije.

- Država od nas nema nikakve koristi i zbog toga nam zabranjuje da radimo – rekao je ovaj fotograf, koji je želio ostati anoniman.

- Jedna fotografija košta 2 KM. Moji troškovi su 0,70 KM. Dakle, radimo na minimalnu zaradu, ali bez obzira na to, nije nam dopušteno – dodao je on.

Savremeni digitalni fotoaparati, a naročito mobiteli i tableti s kamerama skoro da su potisnuli polaroide iz upotrebe. No, sarajevski fotograf kaže da ipak ima turista, više domaćih nego stranih koji vole da gotovu fotografiju dobiju odmah.

- Naročito je to u slučajevima kada nane i dede s unucima šetaju po Baščaršiji – navodi ovaj fotograf.

#BiH