Članak

U RS je na djelu program SANU-a, pomozimo bošnjačkoj djeci da ne budu diskriminisana

Mi već imamo veliki problem i ne možemo ga ignorisati i odlagati njegovo rješenje. Jer, sutra će biti kasno kada koncept novog etničkog čišćenja, koje se upravo provodi, bude dao rezultate, navodi Sal

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS u povodu 1. septembra i otpočinjanja nastave u svim školama u Bosni i Hercegovini upozorio je domaću i svjetsku javnost na narastajuću diskriminaciju koju sistem provodi protiv nesrpskog stanovništva u bh. entitetu RS, prenosi novinska agencija Patria.

-Radost polaska u školu i ove godine zamijenit će osjećaj ugroženosti koji djeca Bošnjaka, njihovi roditelji i nastavnici imaju već godinama u bh. entitetu RS. Entitet RS je jedino mjesto u Evropi gdje danas imamo klasični aparthejd.

Tokom školskog raspusta pokušali smo riješiti probleme sa kojim se djeca i njihovi roditelji suočavaju, ali nismo imali partnere za razgovor. Vlasti RS su zauzele stav, utemeljen na stavu Srpske akademije nauka i umetnosti SANU, da nastave otvoreno negirati bosanski jezik, a samim tim i Bošnjake kao narod, te Bosnu i Hercegovinu kao državu. Stoga smo prinuđeni da i ove godine za učenike organizujemo instruktivnu nastavu.

Pozivam vlasti Federacije BiH i kantona koji imaju dodira sa bh. entitetom RS da pruže podršku i pomognu provođenje nastave bošnjačkoj djeci. Također, pozivam domaće i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima i obrazovanjem, da se uključe i pomognu djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima.

Mi već imamo veliki problem i ne možemo ga ignorisati i odlagati njegovo rješenje. Jer, sutra će biti kasno kada koncept novog etničkog čišćenja, koje se upravo provodi, bude dao rezultate, navodi Salkić u saopćenju. 

#BiH